Lleida
4/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

26 gener 2020

Château d’Yquem, un exclusiu viEncara que per molta gent, el Sauternes és un vi exclusiu per prendre amb les postres, la veritat és que aquest, tot i contenir un alt grau de sucre natural residual fruit de la paralització espontània de la fermentació del most en arribar als 14,5%-15% d’alcohol, és molt apreciat i valorat per acompanyar a una de les joies de la gastronomia gal·la, el micuit d’ànec. Harmonitza a la perfecció. És, possiblement, el millor vi per acompanyar aquest plat.
Naturalment, no estem parlant d’un vi més entre els milers i milers de referències i denominacions d’origen que hi ha a tot el món. Està configurat per les varietats de raïm sémillon, sauvignon blanc i muscadelle, que cotitza amb un dels preus més alts del mercat vinícola en vins blancs dolços. I sorgeix la pregunta obligada, per què? Primer de tot hem de parlar què la verema del Sauternes es porta a terme fraccionada, en set passades, recollint en cadascuna d’elles, gra a gra, els que estan en el seu just moment de pasificació, afectats per la Botrytis cinerea, coneguda com a podridura noble. Aquest estat comporta una concentració molt rica en sucres, de vital importància per al Sauternes, i amb el contratemps econòmic d’un rendiment paupèrrim en quantitat de most, el que fa que per a l’obtenció d’una ampolla de 75 cl. siguin necessaris diversos quilos de raïm. En segon lloc, la vinificació i permanència en bóta és dilatada, la transformació en caixa de cadascuna de les collites sigui alentida i es faci esperar més que la d’altres vins, això unit a l’alt risc que comporta la climatologia i la pèrdua d’alguna collita. La regió de Sauternes, que és una de les 54 appellattions que formen part del Bordeus vinícola, comprèn cinc comunes; Barsac, Bommes, Fargues, Preignac i Sauternes. Només aquests municipis poden enganxar l’etiqueta a l’ampolla amb el distintiu homòleg, tot i que a Barsac se li permet també etiquetar els vins amb la appellation del mateix nom. Són menys dolços i d’un cos voluminós inferior. 
El Sauternes, per en contra del que passa en la gran majoria de vins blancs, té un longeu recorregut. Amb el pas del temps milloren. Collites excepcionals, conservades adequadament, han arribat a envellir més d’un segle. Experts en la matèria del Sauternes asseguren que fins que el vi no ha arribat el color d’una antiga moneda de coure, no ha començat a desenvolupar els seus complexos sabors i aromes. El celler més famós de la zona és Château d’Yquem, encara que Coutet, Rayne-Vigneau, Guiraud, Filhot i La Tour Blanque, són també vaixells almirall.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: