Lleida
16/27° C (pluja)
97% 26 km/h

19 setembre 2020

Dom Perignon vs. XampanyNo se sap amb certesa, però es creu que era cec. Tenia tanta intuïció que fins i tot podia saber al degustar un raïm de quina vinya procedia. Ni els més experts en la matèria avui dia serien capaços de fer-ho, tot i que algun il·lús s’atreveix a dir que ell coneix fins a la soca d’on procedeixen els seus raïms de fruita.

Des de 1668 i fins a la seua mort en 1715, va ser abat d’Hautvillers. Durant aquests quaranta-set anys, Dom Pérignon va arribar a ser responsable dels cellers d’aquest centre religiós benedictí, mundialment conegut per conservar les restes de Santa Elena, mare de l’emperador Constantí.

Sobre el mític monjo, nascut a la regió francesa de Sant-Menehould, a ningú se li escapa que a ell se l’atribueixi el descobriment del daurat i escumant vi de Xampany. El nom de Dom Pérignon està associat al Xampany, indissolublement. A ningú o gairebé ningú, relacionat amb el món dels vins, se li fa estrany aquesta asseveració. Trenquem mites al respecte i neguem que siga així.

Estranyesa, no? Doncs sí; estranyesa vaig mostrar jo quan un director general d’una de les majors empreses bodeguers del Xampany, el nom el mantindré en l’anonimat, em va assegurar –en el meu últim viatge realitzat a aquesta regió de França– que Dom Pérignon sí que va tenir a veure i molt amb el Xampany per allò de què treballava en aquest sector francés de meitat de segle XVII i principis de segle XVIII, però no va ser el descobridor del Champagne, ja que aquest va néixer al segle XVII durant el dilatat transport d’una partida de vins d’aquesta zona francesa cap a la Gran Bretanya, quan van comprovar que espontàniament alguns taps de les ampolles saltaven per l’aire, fruit de la pressió de l’anhídrid carbònic de la seua espontània segona fermentació.

Aquest senyor x va rematar sobre l’argument en qüestió, que l’associació de Dom Pérignon i el naixement del Xampany es deu únicament a un tema de màrqueting de Möet & Chandon, creat sobre els anys seixanta del passat segle.

Simplement, per vendre, amb el temps, molts milions d’ampolles més, fet que s’ha consumat. No hi ha cap mena de dubte, que els francesos saben molt d’aquest sector, per alguna cosa són el número u del món.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: