Lleida
10/22° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

23 octubre 2020

Ginebra i MartiniLa ginebra, contra el que creuen molts, no va ser creada a Ginebra, sinó a Holanda, i pels holandesos. El nom ginebra prové de la paraula d’origen francès, genievre, el significat és ginebre. Ja en el segle XI, alguns monjos italians assaborien rústics destil·lats elaborats amb cireres de ginebre. En el període àlgid de la pesta bubònica (1347 i 1353) aquest destil·lat va ser usat, sense efectes positius, com un remei, malgrat les seves virtuts i propietats medicinals.

Assenyala la història que Francisco Sylvius, metge holandès, va ser l’inventor de la ginebra. A la meitat del segle XVII, a Amsterdam ja existien unes 400 destil·leries que havien popularitzat la redestil·lació d’un esperit amb ginebre: coriandre, espècies, anís, ginebre, comí de prat i diverses herbes. Aquest es venia en farmàcies per remeiar problemes de salut relacionats amb els ronyons, estomacals, càlculs, gota i lumbàlgia.

Durant la Guerra dels 80 anys, les tropes angleses quan combatien als espanyols van descobrir la ginebra a Holanda, donat el seu efecte calmant, emergint, posteriorment, a Anglaterra, i arribant a un alt grau de popularització, saboritzades amb trementina.

Bèlgica va destil·lar la seva pròpia beguda amb ginebre, anomenada jenever, molt semblant a l’obtinguda a Holanda. Les invasions de la Primera i Segona Guerra Mundial van tenir un impacte negatiu per als productors belgues de jenever, pel fet que les forces ocupants els van despullar de les destil·leries de coure, les seves canonades i destil·ladors per emprar-les en la producció de municions.

La ginebra és una de les begudes base més populars per a la preparació de mescles. El més conegut dels còctels és el Martini, una combinació de ginebra amb vermut blanc, l’origen, com la gran majoria de còctels, sempre ha estat en disputes. Segons els estudiosos, el Martini va ser una evolució del còctel Martínez, que és una barreja de ginebra estil Old Tom i vermut dolç.

Una altra aportació sobre l’origen del Martini és que va ser creat a inicis del segle XX al bar de l’Knickerbocker Hotel a New York City. Amb el pas del temps, el Three Martini’s Lunch va passar a ser costum dels menjars de negocis en els Estats Units. L’insigne estadista Winston Churchill deia que passar-li el suro de l’ampolla de vermut sobre la copa de ginebra era suficient per al seu Martini. L’autor del gran Gatsby, Francis Scott Fitgzerald, frenètic bevedor de ginebra, prenia aquest destil·lat perquè el seu alè feia olor molt millor que amb altres alcohols, segons explica la llegenda.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: