Lleida
6/23° C (sol)
97% 26 km/h

31 octubre 2020

Pere Claver a Cartagena d’ÍndiesCartagena d’Índies és una de les ciutats més espanyoles de Sud-americà. Va ser una de les zones militars destacades pels imperis rivals, que la van sotmetre a molts atacs, de quins van poder defensar mercés a extraordinàries fortificacions. Ara, aquestes muralles, que apleguen més d’11 quilòmetres, són baluards turístics que impressionen al visitant.

En l’any 1581 es va començar la construcció i va durar dos-cents dotze anys. La ciutat històrica manté, inalterablement, les seues places, esglésies, monestirs i carrers estrets rodejats de belles casones. Justificadament, va ser declarada l’any 1986, Patrimoni Cultural i Històric per la Unesco. En l’actualitat, Cartagena d’Índies és el principal centre turístic i un dels més importants llocs de reunions de negoci de Colòmbia.

Les balconades de la ciutat vella, vestides de flors i plantes i sempre guardant l’original sabor colonial, participen any darrere any en un concurs d’embelliment d’aquestes façanes, eximim als propietaris guanyadors del pagament dels impostos i taxes municipals durant un any. Resulta una original iniciativa, que fins i tot el premi Nobel de Literatura i natiu de la regió, Gabriel García Márquez, hi va participar en vida de la invitació municipal, ja que hi tenia la llar a Cartagena, sense, assolir un d’aquests preuats guardons.

Els carrers nodrits de cases colonials, il·luminades pels colors que donen les flors que presideixen els balcons, s’alternen amb les esglésies de sant Domingo de Guzmán, la més antiga de la zona, i la de sant Pere Claver, dedicada a Pere Claver, lleidatà de Verdú, que en el segle XVII (l’any 1616) va viatjar des de Mallorca, quan va saber de les injustícies que es produïen aquells anys, per lluitar per l’alliberament dels esclaus negres que hi havia a Colòmbia: va ser pioner a favor dels drets humans.

Claver va viatjar amb la patrona de Catalunya, la verge de Montserrat, la Moreneta. En una ala de l’interior de l’església que porta el seu nom llueix la seua original imatge que va portar des de Catalunya.

En l’indret de la fortificada vila, s’hi troben ubicats petits i singulars hotels que mantenen intacta la façana. Un dels més bonics i acollidors establiments d’hoteleria és l’Hotel la Merced, amb vuit habitacions. També destaquen turísticament, el Museu de l’Or, la plaça de Simón Bolívar, la Catedral i el Museu Naval. El castell de Sant Felip de Barajas s’aixeca fins al cim de la ciutat, des d’on es pot contemplar la silueta urbana i el disseny urbanístic, presidit per la part vella de la ciutat.

Cartagena d’Índies, considerada en el segle XVII la caixa forta dels espanyols a les Amèriques, està banyada per platges de sorra fina blanca, i per sorra volcànica. Bocagrande n’és una d’elles. La gran badia de Barú suma molts quilòmetres de platges netes i de màxima qualitat. Passejant pels carrers, sorprenent les palanqueges, dones vingudes de Palenque que caminen tot oferint dolços i fruites tropicals. Llueixen uns vestits llampants i porten recolzades al cap les cistelles amb aquests productes.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: