Lleida
8-22° C (sol)
97% 26 km/h

16 octubre 2019

Tap sintètic versus suro naturalEl dilema és tap sintètic o suro natural? La resposta, crec, és unànime. Tots estan d’acord que el suro natural no té discussió. Per moltes raons i arguments de pes en què coincideixen, pràcticament, la gran majoria. Els 200 anys d’hegemonia del suro natural no es poden desbancar d’un cop de ploma, ja que sí que aquest fos de dubtós servei o perjudiqués en alguna cosa l’estabilitat o conservació dels vins, estic segur que ja s’hagués creat alternatives vàlides. 
El suro natural no ha de competir amb un hàndicap tan important com és el TCA (tricloroanisol), que és, entre altres coses, el responsable del desagradable sabor asurat en el vi. Tampoc ho ha de fer amb el tap de plàstic, que afegeix sabors no agradables al vi, ja que aquest material deriva del petroli. El tap de silicona, que aparentment podria semblar perfecte, tampoc ho és, pel mateix motiu que els anteriors: es coneixen, aquests suros, com de silicona però estan confeccionats amb derivats del petroli.
Els vins embotellats amb tancament de tap sintètic creen problemes seriosos de reducció i de components sulfurosos. Alan Limmer, doctor en químiques i enòleg de Nova Zelanda, apunta que els sintètics ja fa uns quants anys des del seu llançament, i ningú els defensa, ni tan sols per embotellar vins joves i de ràpid consum. Els naturals, per contra, ofereixen una garantia de seguretat afegida, i una gairebé perfecta innocuïtat. El suro natural és un producte segur. Això, penso, ningú ho discuteix. Les seves condicions de lleugeresa, en pesar tan sols 0,16 grams per centímetre cúbic (conté un 90% de gas); en ser flexible, elàstic i compressible (gràcies als 40 milions de cèl·lules per centímetre cúbic que fan que s’adapti perfectament al coll de l’ampolla), garanteixen, d’una banda, l’estanquitat del líquid contingut, i de l’altra, la perfecta estabilització d’aquest. La impermeabilitat del natural ve donada per la suberina i la cerina, el que permet salvaguardar al vi dels atacs externs i també la seva incorruptibilitat, i evita l’oxidació produïda per la humitat. D’altra banda, el suro natural representa, com cap altre tipus de tancament, el respecte més gran cap a la natura. El suro és una matèria que s’extreu sense danyar l’arbre. Els seus espessos boscos, les suredes, són refugi de nombrosa flora i fauna. El suro fixa el doble del seu pes en CO?.
Per tant el dilema es decanta, majoritàriament, a favor de suro natural. De moment, el sintètic ha d’esperar o ha de tenir altres procedències que no siguin els derivats del petroli. Vi i petroli no s’agermanen, són totalment antagònics.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: