Lleida
0/7° C (núvols)
97% 26 km/h

18 gener 2020

Un bust per a l'Antoni CostaL’Aplec del Caragol és una festa eminentment gastronòmica i festiva. Va néixer l’11 de maig de 1980 en el marge esquerre del riu Segre amb dues branques organitzadores ben diferenciades. D’una banda, Santa Marta Hostalera, capitanejada per l’Avi de l’Hostaleria de Lleida, Antoni Costa i el qui signa aquest article; i per una altra, la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol, que presidia Manolo Calpe.
La revista Santa Marta Hostalera va organitzar un concurs de preparació de caragols i una posterior degustació popular de mol·luscs, allioli i arengades, regat amb vi servit en porró, esdeveniment al qual van participar sis restaurants de Lleida; La Venda de Plàcid; el Forn del Nastasi; L’Huerta; La Mina; Tres Pontets i Callarriba. Per decisió dels organitzadors i per no perjudicar a cap dels establiments que van prendre part en aquest esdeveniment, no es va proclamar a cap guanyador.
La festa de maig de 1980 va sorprendre a tots; als organitzadors, als participants i als lleidatans que van acudir en massa aquest dia en la riba del Segre. El color, calor, ambient i animació va ser total. Lleida descobria una festa popular que amb el pas dels anys s’ha convertit en una cita ineludible del mes de maig per a molts ciutadans de Lleida i altres vinguts d’arreu.
Les penyes participants, entre elles l’Ordre del Caragol, l’Assoc, la Salseta de la Paeria, Flamingo, els Lleidatans, els Veterans del Lleida, Mapfre i Picarol del bar Frigo, vestides amb samarretes coloristes, dansaven al so de la música, degustant caragols i bevent bon vi de Lleida. Destil·laven alegria i amistat, que era el millor que es podia demanar a l’inici d’una festa com aquesta.
Mentre les penyes s’ho passaven molt bé, Pepito Lladonosa, del Forn del Nastasi; Josep Baulies, de la Mina; Francesc Rosselló, de Callarriba; Antonio Botargues, de la Huerta, i Xavier Salvo, de la Venda de Plàcid, feien gran, amb el seu mestratge restaurador, la primera edició de l’Aplec.
Les 38 edicions celebrades fins avui (el cap de setmana s’ha dut a terme la 39 edició) ha donat per escriure moltes pàgines de la història, encara que, a força de ser sincers, cal posar un però als quals escriuen la història de l’Aplec, i és que fins ara no s’han decidit a dedicar una pàgina d’aquest llibre a un dels homes que va ser decisiu en el naixement de la festa gastronòmica de Lleida, l’Antoni Costa. Es mereix, encara que sigui a títol pòstum, un reconeixement, un bust que faci companyia al que Manolo Calpe té situat als Camps Elisis.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: