Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/h

18 febrer 2020

Una recepta pot tenir drets d’autor?En els últims temps s’ha obert, al voltant de l’autoria d’algunes receptes culinàries, una polèmica sobre els drets d’autor que reivindiquen alguns famosos xefs. Segons Julio González Soria, advocat, encara no hi ha instruments adequats, ni en l’àmbit de les convencions internacionals ni dels drets interns.

S’està parlant molt en els últims temps del plagi a la cuina, a les receptes i als estils de cuinar. Què diu la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua sobre la paraula plagi?: És copiar en el substancial obres alienes, donant-les com a pròpies. Per tant unes postres del xef francès de Laguiole, Michel Bras, el coulant de xocolata, que ha fet la volta al món de cuina en cuina, de restaurant en restaurant, es pot considerar un plagi? Es pot considerar en el substancial una obra aliena el coulant de xocolata de Bras? Està registrada aquesta recepta pastissera del xef gal com una cosa pròpia, inscrita en algun estament internacional reconegut i que avali l’atribució com una cosa inviolable? Crec que la resposta és òbvia i no accepta dubtes de cap mena.

El diari El País publicava fa unes setmanes una reflexió sobre aquest tema en qüestió amb el títol Hi ha plagi en una recepta? Els cuiners exigeixen drets d’autor, assenyalant que una de les preocupacions actuals dels xefs és protegir l’autoria culinària, sobretot en aquest moment en què la gastronomia es troba en plena efervescència, i que és un dels sectors econòmics més ben valorats a Espanya.

El cuiner madrileny, Mario Sandoval, es fa aquestes preguntes respecte a la creativitat i innovació culinària. Està aquesta creativitat protegida?. És tangible el procés creatiu a l’hora de fer un plat? Als interroga’ns responia Julio González Soria, advocat expert en arbitratge, que assenyalava que “no existeixen encara instruments adequats, ni en l’àmbit de les convencions internacionals ni dels drets interns, quan es tracta de la protecció individual per a la qual encara cal recórrer a les normes positives generals relatives als drets d’autor i propietat individual, el que és una demostració que queda molt tram per recórrer pel que fa al reconeixement de les creacions gastronòmiques”.

Per a alguns experts, el plagi és un problema que pateixen certs professionals de la restauració a causa de l’èxit que tenen. Antonio Selas, soci de Cremades & Calvo Sotelo, ha proposat –en aquest reportatge–, la via de solució del registre de patents, creat precisament per fomentar i premiar la innovació i l’esforç, que no aporta, en aquest aspecte, el mer imitador que s’apropia d’una cosa que va crear un altre. La competència deslleial és una cosa que no s’ha aplicat a la cuina. En aquest sentit, hi ha qui defensa la necessitat de perfeccionar la legislació, considerant que és un problema de caràcter global, fent-se necessari modificar una llei obsoleta davant la força de la creació..SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: