Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h

23 febrer 2020

Leonardo da Vinci, un personatge irrepetibleÉs un dels personatges de la història d’Europa pel qual tinc una gran profunda admiració. Entre les múltiples facetes i pals que va tocar en la seua vida professional cal esmentar el de pintor, enginyer, arquitecte, escultor i inventor. Una intensa vida dedicada a la cultura i a desenvolupar la saviesa que portava dins. Existeixen dubtes, encara avui dia, sobre on va néixer, encara que la data si se sap que va ser el 15 d’abril de 1452. Pot ser que fora en un caseriu d’Anchiano, un municipi de Vinci o en Vinci.

Leonardo di Ser Piero da Vinci, nom complet de l’il·lustre personatge italià, fill d’un notari i d’una camperola, que va començar molt ràpidament a dibuixar animals mitològics d’invenció pròpia, inspirats de la seua profunda observació de l’entorn on va créixer, va ser cridat pel seu amic el rei de França, Francesc I (a la recta final de la vida) a acceptar la invitació d’aquest per viatjar i establir-se a la regió del Valle del Loire, en Bloise, al Castell de Clos Lucé, on va viure els tres últims anys de vida, morint en els braços de Francesc I, el 2 de maig 1519, a l’edat de 67 anys.

El Castell de Clos Lucé, actualment, està obert a visites d’estudiosos, curiosos i turistes. En aquest es conserva una part important del que va ser l’habitatge de Leonardo da Vinci. Mobles i pertinences seues s’exhibeixen en aquest edifici que va ser construït en 1471 sobre fonaments del segle XII per Estienne Le Loup, majordom de la cort del rei Lluís XI.

A l’enginyós personatge, que va plasmar en un gest, entre el perenne i el fugaç, l’enigmàtic somriure de la Gioconda, Francesc I li va donar tots els honors, nomenant-lo primer pintor, arquitecte i enginyer del rei, concedint-li una renda principesca de 700 escuts d’or a l’any i finançant-li les seues obres.

Solament li va demanar el Rei a Leonardo, a canvi, el fet de plaure d’escoltar-lo conversar, plaure que va gaudir gairebé cada dia. Leonardo, per agrair al rei els favors concedits, va oferir (el 19 de juny de 1518) a Francesc I i a tota la cort un espectacle de màgia.

El pati del Castell de Clos Lucé estava cobert amb una gran tela blava cel i apareixien representats els principals planetes; el sol d’una banda i la lluna en el costat oposat. Hi havia 400 candeleres de dos braços i, tan il·luminats estaven, que semblava que la nit havia donat pas al dia.

Després d’haver escrit que cap ésser va al no-res i en considerar la certesa de la seua mort i la incertesa de la seua hora, va fer testament i va encomanar la seua ànima a Déu, Sobirà, Mestre i Senyor. Diuen que va plorar al seu llit de mort per haver ofés al Creador i als homes d’aquest món per no haver treballat en el seu art com calia.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: