Lleida
5/16° C (pluja)
97% 26 km/h

31 març 2020

Graz, una ciutat de culturaGraz és la segona ciutat d’Àustria en nombre d’habitants, després de la monumental Viena. És considerada una urbs de contrastos, degut, antre altres coses, als diversos patis, museus, jardins i parcs, i, també a la variada i singular arquitectura d’estils gòtic, romànic i molt especialment barroc. Graz gairebé pot competir en actes culturals celebrats al llarg de tot l’any, amb Viena.

Representa una agradable competència musical en qualitat de concerts de música clàssica, de cambra, d’òpera i altres. El Museu d’Art Contemporani de Kausthaus, dissenyat pels arquitectes anglesos Peter Cook i Cain Fournier, mostra l’harmònic conjunt estructural que recorda, segons des d’on es miri, una bombolla o un submarí, o bé, tal com l’han batejat, un extraterrestre amable (Annaenstrasse).

Com deia, Graz és una ciutat de contrasts, i bona prova d’això és el fet que a no res de l’innovador Museu d’Art Contemporani i tot just travessat el riu Mur hi ha el barri antic, catalogat per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.

Però, és en el moment de passar el pont del riu, que es presenta al visitant una de les espectaculars joies de l’enginyeria austríaca. Es tracta d’una illa flotant col·locada enmig de les aigües del riu Mur. Quan el nivell d’aquestes augmenta, l’illa Acconci s’eleva.

I quan baixen, va perdent alçada. Es va construir l’any 2003 amb motiu de ser Graz, Capital Cultural d’Europa. A l’illa funciona una cafeteria que durant la nit està totalment il·luminada, amb llums que s’apaguen i s’encenen a un ritme rapidíssim. L’illa d’Acconci és un lloc estratègic per gaudir d’una postal des de la distancia de la Torre del Rellotge. La Torre està col·locada en el cim de la ciutat. Abans era un polvorí i des de l’any 1700 és la Torre del Rellotge.

Un dels símbols més emblemàtics de Graz és l’església dels Franciscans, de marcat estil gòtic. La torre és barroca. Entorn d’aquesta església s’elabora, amb el vistiplau dels monjos que hi ha al convent, vins de perfil organolèptic modernista. L’envelliment es porta a terme en la zona baixa del convent. Els vins es comercialitzen amb la marca Franzishanerviertel. Els mateixos monjos els venen al convent.

Una altra de les joies de Graz és l’Ajuntament, que entrellaça a la seva façana els estils neu-gòtic, neu-renaixentista i neu-barroc. La catedral, el mausoleu i l’església estan construïts amb pedres gòtiques. Al mausoleu descansen, entre altres, Ferran II, els seus pares i família, i també bisbes de la diòcesi de Graz.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: