Lleida
2 / 18° C (sol)
97% 26 km/h

18 febrer 2019

El whisky en ampolla no milloraQuin poble va ser el primer a destil·lar el whisky? Des de quan s’elabora aquest destil·lat? No existeixen dubtes que el primer conjunt de pobles que van destil·lar l’ordi i el sègol van ser els celtes. Per tant, es desprèn que això va ocórrer en l’Edat del Ferro. Els celtes consideraven que el brebatge que sortia de la rudimentària destil·ladora era un regal dels seus Déus per ressuscitar els morts i també per escalfar-se aquests durant el cru hivern.
En gaèlic, la llengua indoeuropea de la branca cèltica, al whisky se li diu uisge beatha (aigua de vida). No obstant això, aquest era solament un potingues que donava força, calories i molt, suposadament, dolor d’estómac als seus ciutadans. Segons els documents localitzats, la primera destil·lació oficial es duu a terme el 1494 a Escòcia, quan el frare Joan Cor va obtenir unes 6 faneques de malta (cada faneca té una capacitat aproximada de 55,5 litres).
Al principi, va venir a ser com una medicina per a la població. Era, també, l’únic antídot per a la pena, per la qual cosa es consumien quantitats ingents en els actes funeraris. Més tard, el whisky va servir per beure i brindar, posant-se de moda. Els llibres de la història ens diuen que la primera destil·leria data de 1690, quan es va esmentar la de Ferintoch de Forbes de Culloden.
A mitjan segle XIX a Escòcia es va començar a barrejar el whisky de malta amb whisky de gra, més lleuger i barat. En 1850, Andrés Usher i Cia. va elaborar el primer whisky de barreja.
En l’actualitat, la gamma de whisky és àmplia, encara que el de malta és el més selecte, elaborat completament amb ordi maltejat i destil·lat en pot still, alambí emprat per a la destil·lació d’aquest tipus d’alcohol, amb forma de ceba. Abans del seu acabat, es deixa envellir entre 8 i 15 anys. Mostra un sabor potent i molt caràcter.
El whisky de gra està fet a partir d’ordi sense maltejar, blat de moro i uns altres tipus de cereals, sent, no obstant això, també possible maltejar-lo. S’acostuma a destil·lar en coffey stills, un alambí de destil·lació contínua.
El single malt és el whisky elaborat en una única destil·leria, encara que conté barreja de diferents barrils. Un altre dels tipus, el més consumit en l’àmbit mundial, és el blend que s’obté de la barreja de whiskies de gra i de malta (10%-15%) procedents tots de diverses destil·leries. Són els més econòmics. El cask strength (força de la bóta) no té cap dilució amb aigua destil·lada abans del seu embotellament: des de la fusta va a l’ampolla, conservant d’aquesta manera la seva graduació. Contra el que creuen algunes persones, el whisky en l’ampolla no millora. L’edat d’aquest és el temps que passa entre la destil·lació i l’embotellament.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: