Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

25 octubre 2020

Noruega també és turismeEl país dels fiords, Noruega, és un dels indrets d’Europa més turístics i més bonics del vell continent. La casa de l’Edat d’Hitra es va trobar en unes excavacions que es van fer en aquesta zona del país. Pertany a l’edat del Ferro. Anna Maria, guia de turisme i coneixedora de la matèria explica habitualment als visitants que fa uns anys van trobar en les rodalies una destral.

Això va fer que els responsables dels terrenys es posessin en contacte amb un arqueòleg. Les excavacions dutes a terme van conduir a les restes d’aquesta casa que corresponen a l’edat del Ferro.

També van trobar sorra i cases allargades amb un foc al centre. Van continuar fent excavacions i això conduí a desenterrar dues tombes d’aquesta edat i fletxes i ossos cremats, perquè en aquella època es cremaven. De les restes n’hi tragueren conclusions i conjuntament amb la informació que hi tenien de la resta del país, van fabricar la casa, que segons diuen, s’aproxima a l’autèntica d’aquell temps.

Situats en el parc nacional de Jotungeimen, el Viannang és el restaurant del conegut xef noruec, Arne Brimi, cuiner que conjuntament amb altres dos personatges de l’esport de l’esquí i de l’espectacle, presentaven fins fa un temps cada setmana un programa de cuina i viatges pel món.

Viannang és un lloc immillorable per gaudir de la cuina de creació i de la tradicional de la zona. Una bona recomanació implica assaborir, en aquest restaurant, uns pitets de perdiu, unes gambes del nord amb cilandre, oli, sal i cebollí, unes vieires, uns musclos fets amb vi i nata àcida, un salmó fumat, una mousse de xocolata i uns formatges de la regió.

És una cuina feta amb abundants herbes, amb el cilandre, l’arrel del julivert, la ceba de Noruega, la mantega i els peixos, com el turbot, els musclos, les vieires, el salmó i la truita de riu dels fiords. En el recorregut per la zona més pintoresca de Noruega, en la part oest del país, ve al nostre encontre Lom, una petita vila de 2000 habitants dedicada a l’agricultura i al turisme.

És un poblet on predomina el color negre a les façanes i teulades. El motiu és que, antigament, les pintaven amb quitrà com a protecció contra les inclemències meteorològiques. La seva església és del segle XII, edificada amb troncs.

El paisatge, a la tardor, té el contrast dels colors ocres amb els de tota la gamma de colors que ofereixen les múltiples granges que anem trobant en el trajecte per la zona: vermells, blancs, negres i marronosos. La ruta ens porta a la zona de les glaceres.

Aquí, després de fer alguns cims, veiem el Jostedals Breen, glacera situada a 2.083 metres d’altitud sobre el nivell del mar, i l’Hardancierjokulen, a 1.862 metres. Aquestes glaceres tenen més de mil anys. Des del cim observem el traçat d’alguns fiords, traçat format, d’això fa cents d’anys, quan aquestes anaven desprenent-se del gel i arrossegaven en el seu camí pedres i altres matèries sòlides. Els fiords constitueixen llengües de mar que s’endinsen a terra.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: