Lleida
8/22° C (boira)
97% 26 km/h

17 febrer 2020

Jaume Drudis, l’Escoffier de LleidaJaume Drudis té el seu nom escrit en el llibre d’honor de la restauració de Lleida. I ho té, per mèrits. En els anys 70 del passat segle va ser un avançat en les arts culinàries lleidatanes. En el llavors anodí ponorama restaurador que vivien les terres de Ponent, Jaume li va saber donar un aire nou als seus plats, a les seves receptes, als seus menús. Va instituir un concepte de cuina modern, tal com lluïa el rètol exterior del seu restaurant Modern. Moderna era la seva cuina. 

Conjugava matèries primeres que altres restaurants no s’atrevien fer-ho. La carta de plats es renovava constantment, donant vida i al·licients gastronòmics als clients i amics amb què comptava Drudis. Al llarg de la carrera professional del lleidatà, va dissenyar platets surrealistes amb els quals acostumava a dur a terme un mestissatge culinari entre peixos i fruites; entre carns, espècies i vi; i entre fruits del mar i viandes.

La cuina del Jaume no era elaborar els clàssics entremesos, el tradicional fricandó lleidatà i els opípars canelons, sinó que el seu estil implicava innovar i modernitzar la cuina amb noves salses molt més complexes, imprimint colors, olors i sabors desconeguts per a la gran majoria de gent de Lleida d’aquella època. Va revolucionar la restauració catalana. Li va donar caràcter i personalitat.

Jaume Drudis venia a ser el Georges Auguste Escoffier de Lleida. Innovava, creava i assentava càtedra a la seva terra. A més de popularitzar mètodes propis a la cuina lleidatana. Era estimat per molta gent. El seu caràcter amable, afable i proper feien d’ell, una persona admirada i respectada. 

Al xef, li agradava participar en esdeveniments socials que es duien a terme a la ciutat.

El Restaurant Modern, del carrer Anselm Clavé, era lloc predilecte de celebració d’actes socials i familiars de Lleida. Entre d’altres, venia a ser el punt de reunió dels arxiconeguts dinars de treball del Cercle d’Economia i Màrqueting de Lleida.

Amb l’amic Drudis va haver una abans i un després en la restauració lleidatana. Va saber imprimir un nou estil de cuinar, de conjugar les matèries primeres, d’entendre l’art dels fogons lleidatans i, per damunt de tot, va saber contagiar el nou corrent cultural del menjar i beure a Lleida d’aquells temps una mica enfosquits i sense al·licients en el plaer de la taula.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: