Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

9 juliol 2020

El post-Covid a l’Administració de JustíciaLa propera setmana serà l’última en què es mantindrà la suspensió dels terminis administratius i judicials. Va semblar una mesura oportuna en decretar-se l’emergència per la Covid 19, per preser-var els drets dels ciutadans, que podien resultar perjudicats en no disposar dels mitjans ordinaris per fer-los valer. 

No crec que les administracions públiques en general es vegin especialment afectades per aquesta represa. De fet, la gran majoria s’han anat espavilant per mantenir els serveis essencials, per atendre els assumptes urgents i també per adaptar a la nova situació el seu funcionament i la seva activitat. Naturalment, ara patiran una acumulació momentània d’assumptes però res fa témer que no puguin ser absorbits en un termini raonable.

No passarà el mateix amb l’Administració de Justícia, que ve patint una situació de col·lapse estructural que s’arrossega des de fa segles. Bona part dels professionals que operem en l’àmbit de la justícia ens hem exclamat durant molts anys per la deplorable situació dels jutjats i tribunals.

Malgrat la construcció de nous edificis judicials, la substitució de les màquines d’escriure per ordinadors i d’altres canvis en l’aparença de la maquinària judicial, l’engranatge continua responent a esquemes organitzatius del segle XIX. Fa gairebé cinquanta anys que em moc pels jutjats.

Quan la majoria de nosaltres hi vam entrar en contacte ens va semblar que ens embotíem en un túnel del temps que, com tantes altres coses en aquella època, vam atribuir a la dictadura. Però desprès vam veure que no era només això. Que un poder judicial modern, lliure i realment independent del poder polític, no era una prioritat per cap govern.

I d’aquesta manera hem vist com les oficines administratives s’han modernitzat, les dependències tributàries s’han tecnificat al màxim i inclús els parlaments han adoptat formes i procediments que poden ser mostrats en públic sense semblar anacrònics. Compareu-ho amb qualsevol experiència judicial que hàgiu viscut i estic segur que us caurà l’ànima als peus.

Recordeu, i ara ho cito només per la seva notorietat, el judici del procés, en el qual, teòricament, se’ns mostrava el súmmum de l’organització judicial. No em negareu que allò continuava sent un túnel del temps.

Ara, un cop haguem vençut la pandèmia, haurem de fer enormes inversions de fons públics per intentar superar la patacada econòmica que ens haurà deixat. També en la justícia, per descomptat. Però el que crec que cal exigir és que no ho fem a la babalà, que no intentem reconstruir el què hi havia perquè no s’ho val: no funcionava i només servia per entretenir els ciutadans que demanaven justícia. Proposo que aprofitem cada euro que s’hagi d’invertir en administració de justícia per canviar-la de dalt a baix, per modernitzar-la i per fer-ne un instrument eficaç per a la recuperació econòmica i social.

Una justícia àgil, ràpida i independent és indispensable per recuperar-nos de tot aquest trasbals. Incrementem el personal al servei de la justícia, dotem-la de més mitjans i, sobre tot, organitzem-la millor. Estic convençut que seria una inversió rendible econòmicament perquè qualsevol societat ha de poder confiar en el seu sistema judicial i aquesta simple confiança és la que evitaria molts conflictes que avui en dia només s’entenen pel desgavell dels jutjats.

Però sé que això no passarà. El Consejo General del Poder Judicial és un òrgan caduc i caducat, que no mourà ni un dit en aquesta direcció. I els grans partits polítics de l’Estat tampoc tenen cap interès en afavorir la implantació d’un poder judicial independent i incontrolable. Ben al contrari, sempre han intentat que sigui dòcil i obedient. Estan més disposats a tolerar que sigui controlat pel seu rival polític que no pas que sigui realment independent. En definitiva, el drama és que l’administració de justícia haurà estat parada dos mesos i mig i gairebé ni s’haurà notat.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: