Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h

13 agost 2020

El Tribunal Europeu dels Drets Humans davant del menyspreu dels refugiatsAquest dijous el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha dictat una sentència que va una mica més enllà en la reivindicació de la dignitat de les persones. Sobre tot de les persones a les quals podem tenir la temptació de considerar poc dignes d’atenció, o menys dignes que els europeus.

Efectivament, en la seva sentència del cas “NH i d’altres contra França”, el tribunal resol diverses demandes presentades per persones de diferents nacionalitats, una afganesa, dues de russes, una georgiana i una iraniana, totes cinc contra la república francesa. El mateix tribunal les acumula per considerar que plantegen un mateix problema de fons. Es tracta d’estrangers que havien arribat a França per diversos mitjans i que havien sol·licitat l’asil durant els anys 2013 i 2014.

En tots els casos, l’administració francesa havia donat allargues a les peticions i no havia atès les seves demandes d’ajuda econòmica i de residència provisional mentre es tramitava la seva demanda d’asil. Per aquest motiu els demandants havien hagut de dormir al carrer o sota els ponts i sempre amb l’ai al cor de veure’s deportats en qualsevol moment als seus països d’origen.

Precisament aquest és el punt sobre el qual es veu obligat a pronunciar-se el tribunal: si resulta admissible, tenint en compte l’augment de casos de peticions d’asil que al·legava l’estat francès, i que el tribunal reconeix, que es mantingués en una situació d’espera indeterminada els estrangers, sense ajudes públiques i en un estat d’incertesa angoixant.

El Tribunal Europeu no defuig el repte, tal com estem massa acostumats a veure en els tribu-nals espanyols i també havien fet en aquests casos els tribunals francesos. Es mulla i analitza el casos concrets. Admet que la sobrecàrrega de demandes pot justificar un cert retard però no qualsevol retard. En concret desestima la reclamació d’un dels demandants russos als qual se li havia reconegut l’estatus de peticionari d’asil al cap de 28 dies de la seva petició i se li havien atorgat ajudes al cap de 63 dies.

Ho considera tolerable. Però en canvi declara la violació dels seus drets a la resta dels demandants que havien hagut d’esperar entre tres i cinc mesos per veure acreditada la seva condició de demandants d’asil i no havien rebut cap ajuda per aquest fet o l’havien rebuda en terminis superiors als nou mesos de la seva petició.

I no us penseu que les normes legals que aplica el tribunal siguin gaire complicades. Es limita a interpretar l’article 3 de la Convenció Europea dels Drets Humans, que diu que “ningú no pot ser sotmès a tortura ni a penes o tractaments inhumans o degradants”. En aquest sentit, la sentència diu coses tan de sentit comú i tan revolucionàries com aquesta: “els estats estan obligats a prendre en consideració l’article 3 de la Convenció, que consagra un dels valors fonamentals de tota societat democràtica i prohibeix en termes radicals, tant la tortura com els tractaments inhumans o degradants, siguin quines siguin les circumstàncies i els actes de la víctima”. I rebla: “la prohibició dels tractaments inhumans o degradants consagrada per l’article 3 de la Convenció és un valor de la civilització estretament lligat al respecte de la dignitat humana, que es troba al cor mateix de la Convenció”.

Si no em falla la memòria, va ser Fernando Sagaseta, lluitador canari antifranquista, que en una de les seves primeres intervencions a les corts de la transició va començar dient: ¡qué gozada señores, estar aquí y poder decir lo que quiera! Em consta que ell no estava satisfet amb la transició però no deixava de veure que allò era “una gozada” desprès del què havíem viscut. Tampoc tenim perquè estar totalment d’acord amb tots els criteris del Tribunal Europeu dels Drets Humans i més d’una vegada jo mateix l’he criticat en aquestes col·laboracions. Però “quina gozada”  llegir-lo, en comparació amb els estirabots a què ens tenen acostumats els alts SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: