Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

9 juliol 2020

Paeria, ‘quo vadis?’Molts lleidatans i lleidatanes, tot i que potser no ens identificàvem al cent per cent amb els programes electorals dels partits guanyadors, vam celebrar el recanvi de l’equip de govern a la Paeria i vam donar la benvinguda al tripartit que ens governa des de fa un any. Jo encara ho celebro, perquè crec que en democràcia és saludable que es renovin els governants i que tots siguin conscients que només hi son perquè la ciutadania volem que hi siguin; i que de la mateixa manera que han accedit al poder, en poden sortir si als votants no ens agrada com ho fan.

Una gran majoria de la societat lleidatana va comprendre que els nous governants, un cop a les regnes del poder municipal, necessitaven un període d’adaptació generós per fer-se càrrec de la situació i adoptar decisions de govern innovadores, que marquessin la diferència amb les anteriors. Els el vam donar i ens hem saltat el tradicional termini dels 100 dies que se sol donar als electes. I ara, quan ja crec que estem en condicions de valorar la seva tasca de govern, han tingut la mala sort, hem tingut la mala fortuna, de topar-nos amb aquest maleït coronavirus que ens ha trastocat la vida.

Però tot això no crec que hagi d’evitar la denúncia de les senyals d’alarma que detectem en l’actitud de l’actual equip de govern. D’una banda, certs dèficits de transparència, dels quals n’acabem de tenir una bona prova amb motiu de la dimissió d’una regidora del grup municipal majoritari.

Els electors (hagin votat qui hagin votat) tenim dret a saber perquè, al cap d’un any d’haver estat escollida, una representant municipal ha decidit cessar en la seva responsabilitat. I aquesta legítima curiositat hauria estat ben fàcil de satisfer si tant la interessada com el cap visible del seu grup polític ens haguessin dit quins n’eren el motius polítics o, pel contrari, que els motius afectaven la vida privada i que no havien pogut ser previstos en el moment de presentar la candidatura.

No hi ha res a dir, tots sabem respectar la intimitat i aquí s’hagués acabat la qüestió. Però en lloc d’això hi ha hagut evasives a fer declaracions i una remissió genèrica a una decisió de caràcter personal, que no aclareix en absolut els motius que l’hagin pogut induir. Aquesta setmana hem tingut ocasió també de conèixer unes desafortunades declaracions del paer en cap al diari ARA en les quals deia que considerava inimaginable que en l’àmbit de la premsa local s’arribés a fer periodisme d’investigació com el que havia dut a terme aquell diari en el tema dels abusos sexuals en l’Aula de Teatre de Lleida. Home! Jo crec que la major part de la gent de Lleida som conscients de les nostres limitacions, sobretot si ens comparem amb els mitjans de què disposen a Barcelona.

Però crec també que estem convençuts, i n’hem d’estar, que aquestes limitacions quantitatives no afecten en absolut la nostra capacitat d’aconseguir les fites més exigents en tots els ordres de l’activitat social, tal i com demostrem dia a dia. Trobo descoratjador que el nostre màxim representant deixi entreveure aquesta consideració de segon rang del que es pugui fer a Lleida.

Finalment, no puc deixar de referir-me a les xifres que s’han fet públiques aquesta setmana sobre inversió en publicitat als mitjans de comunicació per part de la Paeria, en les quals s’aprecia una brutal retallada, especialment greu en mitjans de caràcter local. Tampoc en aquest aspecte he sentit explicacions convincents per part dels seus responsables. Si l’actual crisi l’hem de traduir en retallades del sector públic, crec que anem malament.

I especialment si son retallades en la despesa que afecta operadors privats que necessiten més que mai que s’activi la contractació per mantenir les empreses, l’ocupació i la circulació del diner. No vull creure que es tracti d’una conseqüència d’aquella insinuada mala opinió sobre els mitjans locals. Si no és així, crec que tant la Paeria com les demés administracions públiques haurien d’afavorir i incrementar la seva despesa en serveis públics de titularitat privada com son els mitjans de comunicació de Lleida.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: