Lleida
17/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

1 juny 2020

Tornem a la normalitat: fora presos polítics de les presonsEl trasbals que el coronavirus ens està fent passar des de mitjans de març ha deixat en un segon pla d’altres sotragades que ens afecten col·lectivament des de fa temps però que no tenen la mateixa capacitat d’incidència immediata, material i directa en les nostres vides. Em refereixo, per exemple, al drama dels refugiats, la violència masclista, el canvi climàtic, la desigualtat, l’opressió i la manca de llibertat en què viuen tants pobles i tantes persones.

Però ara que sembla que, poc a poc, ens en anem sortint, és imprescindible que anem recuperant aquestes preocupacions al nivell que els correspon. La nova normalitat a la qual semblem estar abocats ens ha de fer reviure amb una major solidaritat i urgència aquests problemes, ara que hem pres consciència de la nostra vulnerabilitat i, malgrat les diferències de recursos, de la nostra igualtat humana bàsica davant de les amenaces.

Aquesta setmana Amnistia Internacional ha tornat a posar en primer pla la nafra dels presos polítics catalans, que estem patint des de la tardor de l’any 2017. Ha fet públic un magnífic informe sobre la sentència dictada pel Tribunal Suprem espanyol en data 14 d’octubre de 2019 que va convalidar la iniqua presó provisional que havien patit els activistes i polítics empresonats i els va imposar penes de presó escandaloses.

L’informe d’Amnistia Internacional, que centra la seva anàlisi en els casos d’en Jordi Cuixart i en Jordi Sànchez, ha estat tramès a totes les parts d’aquell procés i acaba demanant a les autoritats de l’estat espanyol que se’ls posi immediatament en llibertat i que habilitin el procediment que sigui necessari per revisar i anul·lar la seva condemna.

També proposa que, si realment el delicte de sedició criminalitza comportaments com els que van tenir aquests dos dirigents, es modifiqui el tipus delictiu per evitar que es continuï posant en qüestió el dret fonamental a la manifestació. De fet, aquest informe reitera, amb una fonamentació jurídica molt més extensa, la declaració que Amnistia Internacional ja havia fet el dia 19 de novembre de 2019, en la qual exigia també l’alliberament immediat dels Jordis.

En els meus comentaris sobre les resolucions judicials dictades en el judici de l’1-O no vaig recomanar mai la seva lectura. Pertanyen, igual que la sentència que hi va posar fi, a aquesta literatura carregosa i pseudojurídica a la què ens tenen tan acostumats els alts tribunals espanyols. En canvi l’informe d’Amnistia resulta perfectament llegible i pot servir per il·lustrar planerament qualsevol lector interessat sobre l’abast dels drets de reunió pacífica i el principi de legalitat penal. Especialment interessant és la distinció entre el dret a la manifestació pacífica i els possibles actes aïllats de caràcter violent que hi puguin tenir lloc, que no desvirtuen aquell caràcter. També ho és l’anàlisi dels requisits que han de complir les eventuals limitacions d’aquest dret.

I resulta demolidora la crítica de l’aplicació del delicte de sedició, “vagament definit i interpretat de forma extensiva” pel Tribunal Suprem. Pertanyo a una generació que es va criar en un temps en què els informes d’Amnistia no podien aparèixer als mitjans de comunicació i els havíem de citar clandestinament en contra de la dictadura franquista. Alguna cosa hem fet malament perquè desprès de tants anys, Amnistia hagi de continuar referint-se al nostre país en termes no gaire diferents i la majoria de la premsa oficial els silenciï o, com aleshores, els atribueixi a conspiracions més o menys judeomaçòniques.

En qualsevol cas, estic segur que aquesta nova normalitat ens ha de fer reprendre, amb més empenta encara, la lluita per totes les causes pendents, per la llibertat de les persones, pel dret d’autodeterminació dels pobles i també per l’alliberament dels presos polítics. En el nostre cas, la raó no la tenim perquè ens ho digui Amnistia Internacional; la tenim perquè els nostres arguments son irrefutables. A l’estat, només li queda la força.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: