Lleida
22 / 38° C (sol)
97% 26 km/h

26 juny 2019

20 anys. 4 lliçons. III. 'Soft skills' i actitudLa tercera lliçó que he après en aquests 20 anys de carrera professional és que les soft skills (habilitats toves) són essencials. Bona part del nostre sistema educatiu –tant a nivell escolar com universitari– està encara molt centrat en les hard skills (habilitats dures). Les habilitats dures engloben els aspectes tradicionals lligats a una determinada disciplina. Són, diguem-ne d’una altra manera, les habilitats teòriques, els coneixements bàsics per a desenvolupar qualsevol activitat professional. Són tots els coneixements teòrics i pràctics que et permetran desenvolupar degudament la teva responsabilitat professional. Aquest tipus de coneixements es transmeten bàsicament a través de la comunicació, ja sigui oral o escrita. I són els coneixements que seran avaluats per anar superant les etapes educatives en el teu itinerari formatiu.
No obstant, un cop aterris al món professional, aquestes hard skills seran necessàries però no suficients. És el que en terminologia de management és coneix com un factor clau de no fracàs. No estar ben preparat tècnicament, no tenir els coneixements necessaris et portarà directament al fracàs. Fa uns anys, tenir un bon nivell de hard skills t’assegurava l’èxit. Era clarament un factor clau d’èxit. Hi havia poca gent molt ben preparada. Però avui en dia, hi ha moltíssims professionals amb un alt nivell de competències tècniques.  He comprovat aquests darrers 20 anys com tenir un molt bon nivell de soft skills és actualment un factor clau d’èxit. Evidentment has de tenir també un molt bon nivell de hard skills, però a partir de cert nivell, el que realment marca la diferència és el teu nivell de soft skills. És com l’alçada i el jugar a bàsquet. Si fas un metre i mig, ho tindràs molt difícil per ser un jugador professional. Ara bé, a partir de certa alçada, ja entren en joc altres elements. 
En la teva vida professional passa el mateix. Has d’estar molt ben preparat tècnicament. Has d’aprendre constantment. Però a partir de cert nivell, el que realment marcarà el teu èxit professional seran les soft skills. Dins d’aquest grup destaquen les habilitats de comunicació, la capacitat de treballar en equip, la capacitat de prendre decisions, de resoldre conflictes, el saber gestionar bé el temps, la capacitat de negociació... 
I malauradament en la major part del nostre sistema educatiu, es dedica molt temps a les competències hard i molt poc a les competències soft. Una trista paradoxa, ja que són i seran imprescindibles en el món professional (i personal).
I dins de les competències soft, n’hi ha una que, al meu parer, està molt per sobre de la resta. Es tracta de l’actitud. L’actitud és una predisposició mental, un sentiment a favor en contra d’un determinat tema. I les nostres actituds depenen bàsicament dels nostres pensaments i sentiments. A més, l’actitud marca totalment el nostre comportament. Com bé diu Victor Küppers, “els coneixements i les habilitats sumen, però l’actitud multiplica”. Les persones més exitoses que he conegut en aquests 20 anys no han estat les que més coneixements tècnics tenien o els més intel·ligents. Sinó aquelles persones que, estant molt ben preparades, tenien una actitud positiva, proactiva, entusiasta... L’actitud estic segur serà l’element més important de la teva carrera professional (i també de la teva vida). Així que presta-li la màxima atenció i cuida-la com cal. Perquè com molt bé deia Winston Churchill “l’actitud és una petita cosa que fa una gran diferència”.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: