Lleida
20-40° C (sol)
97% 26 km/h

22 juliol 2019

El mercat laboral avuiFa pocs dies es publicava que el nivell d’aturats a Espanya es situava en els 3,2 milions de persones i el nombre d’afiliats a la Seguretat Social s’atansa als 19 milions. I realment és una dada històrica ja que ens situa en el nivell d’atur més baix des d’abans de la crisi (desembre de 2008). Molt lluny queden ja els gairebé 6 milions d’aturats i una taxa del 27% d’atur. A més, portem 52 mesos consecutius amb augments en la contractació indefinida. Els bons indicadors econòmics del país ajuden que el mercat laboral millori la seva situació. A més, s’espera que aquesta tendència positiva econòmica, amb nivells de creixement del PIB entre 2,5% i 3% continuï en els propers anys, i això comportarà (esperem) contínues millores en el mercat de treball.
Fa uns dies s’ha publicat l’informe anual sobre el mercat laboral que cada any publiquen ESADE i Infojobs. I aquest informe aporta dades molt interessants per veure com està evolucionant el mercat laboral. Destaca que cada cop hi ha més ocupació i menys atur i que el major nombre d’ofertes es concentra en l’àmbit comercial, en informàtica i telecomunicacions i en tasques d’atenció al client. També destaca un creixement important dels autònoms, tendència que es preveu continuï en els propers anys. També apareixen amb molta força llocs de treball emergents, que no existien fa pocs anys i dels quals costa molt trobar professionals qualificats. Estic parlant d’analistes de negoci, analistes i científics de dades, experts en ciberseguretat, robòtica, cloud computing... I també consoliden de forma molt rotunda treballs emergents dels darrers anys com programador web i programador mòbil i expert en big data. També destaca l’informe, que el nivell d’estudis continua sent clau en el mercat laboral i que correlaciona molt positivament amb el lloc jeràrquic al que pot aspirar i també amb el nivell salarial. 
Els mateixos professionals aprecien una clara recuperació d’ocupació però també destaquen que no s’està donant aquesta recuperació a nivell salarial. Un 84,5% dels enquestats afirmen que els seus costos han pujat molt més que els seus salaris en els darrers anys. Malauradament l’escletxa salarial entre homes i dones continua sent un tema molt candent. El 80% dels professionals enquestats creuen que les dones cobren menys que els homes per fer la mateixa tasca. I sorprèn que el 83% estarien a favor de que les empreses fessin públic el salari de tots els treballadors com a mesura per reduir l’escletxa salarial entre sexes.
Un altre tema essencial són les habilitats personals. La capacitat de treballar en equip, de resoldre conflictes i problemes, de prendre decisions, d’adaptar-se al canvi i de comunicar eficaçment són aspectes molt demandats i valorats per les empreses. Aquestes soft skills són cada cop més importants en el mercat laboral i el 78% dels professionals creuen que són realment decisives per accedir a un lloc de treball o per a millorar la seva situació laboral.
I el que observo cada dia en la meva activitat professional reafirma el comentat. El mercat laboral s’està movent amb força. Els bons professionals tenen més poder que mai. La majoria se senten forts i tenen la capacitat d’imposar les condicions a l’empresa (quan fa poc l’empresa era qui tenia la paella pel mànec). I dues reflexions finals. Apareixen nous llocs emergents, sobretot lligats al món de la tecnologia i les telecomunicacions, que oferiran grans vacants i molt bones condicions en els propers anys. I que el nivell d’estudis i, sobretot, les competències personals relacionades amb el lideratge i el treball en equip són més decisius que mai.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: