Lleida
10 / 18° C (pluja)
97% 26 km/h

21 abril 2019

¡Vamos!No, no em refereixo al conegut crit de guerra de la tennista Arantxa Sánchez-Vicario. Em refereixo al llibre publicat per Marta Granyó titulat ¡Vamos!– cómo aplicar la iniciativa emprenedora en la empresa y en la vida. Aquest dilluns, en un acte organitzat per ESADE Alumni hem tingut la sort de poder presentar aquest llibre dedicat a l’emprenedoria.
I t’he de dir que em va encantar aquest acte. Va ser presidit per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui va fer una magnífica presentació del llibre i de l’escriptora. També vàrem tenir la sort de comptar amb el gran Juan Carlos Cubeiro, autor de 44 llibres, Head of Talent de Manpower Group i CEO de Right Management i, sobretot, autèntica autoritat en l’àmbit del lideratge i el talent. Explicà Juan Carlos que emprendre ve del verb llatí prehendere, que vol dir agafar, atrapar. Emprendre, segons Cubeiro, és començar alguna cosa difícil. I reclamava que cal fomentar la iniciativa emprenedora en tots els àmbits i en tots els públics. Deia també en Cubeiro que la iniciativa emprenedora és un talent, una intel·ligència triomfant. I, recolzant-se en les teories del gran filòsof José Antonio Marina, explicà que es requereixen 4 aspectes necessaris per poder emprendre exitosament: escollir bé les metes, gestionar bé la informació, gestionar bé les emocions i practicar les virtuts de l’acció.
La Marta comença la seva presentació explicant que la iniciativa emprenedora és una de les competències bàsiques en l’actualitat (regulada per la Comissió Europea). I no és només pels empresaris i emprenedors, és una competència imprescindible per a tothom. Perquè emprendre vol dir passar a l’acció, i l’acció és allò que separa a algú que té idees d’algú que les porta a terme. Una de les primeres recomanacions de la Marta va ser la de posar en valor les nostres diferències. En aquesta línia destacà una frase que m’encanta: “¿Por qué te empeñas en encajar cuando tú naciste para destacar?”. També ressaltà que no hi pot haver emprenedoria sense innovació i que aquesta no està en els conceptes, sinó en les persones. 
A més, explicà que els bons emprenedors tenen 4 característiques fonamentals, resumides en l’acrònim CIMA (Creativitat, Iniciativa, Materialitzar i Adaptació). Els bons emprenedors han de ser creatius, han de ser originals, qüestionar-s’ho tot. També han de tenir iniciativa, ser proactius, intentar-ho i assumir el risc d’equivocar-se, transformant la incertesa en oportunitat. Han de materialitzar les seves idees, llençar-se, intentar-ho encara que els faci por. I finalment, els bons emprenedors han de ser capaços d’adaptar-se al seu entorn, d’escoltar, de ser empàtics. 
També destacaren en Juan Carlos i la Marta la importància de l’aprenentatge, el fet d’estar al dia i continuar aprenent al llarg de la vida. Com bé deia Charles Darwin, “no sobreviuen les espècies més fortes o les més intel·ligents, sinó aquelles que millor saben adaptar-se al seu entorn”. I en un moment com l’actual, amb gran quantitat de canvis, saber-se adaptar i aprendre resulta del tot imprescindible. 
Finalment la Marta va acabar dient que tots podem canviar el món. Que tots podem millorar el nostre entorn. I això passa per atrevir-nos a fer que les coses passin. Citant a Eugene Ware, Marta digué “tots els triomfs neixen quan ens atrevim a començar”. I citant a Proust, “estem massa disposats a creure que el present és l’únic estat possible de les coses”.
En definitiva, una gran presentació i un gran llibre. I una gran professional, lleidatana; d’aquelles persones que deixen marca. Gràcies Marta per la teva aportació al món de l’emprenedoria i l’educació.
Amic lector, aprofito per desitjar-te un molt bon Nadal!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: