Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Ábalos assegura que reformaran el sistema de finançament autonòmic el primer any de legislatura si governenEl secretari general del PSOE diu que serà el mateix executiu qui posi una proposta sobre la taula perquè el model "va caducar"


El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, s'ha compromès a reforçar el sistema de finançament autonòmic el primer any de la legislatura si Pedro Sánchez és president. Segons ha explicat des de València, ja van transmetre per escrit al diputat de Compromís Joan Baldoví que impulsarien la reforma el primer any. Segons Ábalos, aquest any "no ha estat possible per raons òbvies de majories" però anteriorment amb Mariano Rajoy "no es va fer perquè no van voler". Tanmateix, Ábalos reconeix que el model ha "caducat" i que serà el mateix executiu qui posi sobre la taula una proposta de sortida per reformar el model.

Segons dades de la Generalitat, el model de finançament torna a situar Catalunya per sota de la mitjana en recursos rebuts l'any 2017. Es manté com a tercer territori que més ingressos tributaris per habitant aporta i el desè en recursos obtinguts, el catorzè si es té en compte el diferencial de preus. En relació a la mitjana de les quinze comunitats de règim comú, Catalunya paga un 19,9% més i percep un 1,1% menys. 

D'altra banda, Ábalos també s'ha referit a les paraules del Rei diumenge des del palau de Marivent. Segons el secretari d'Organització no són "cap ingerència" i les llegeix com una "aposta per l'estabilitat". Remarca que una de les seves funcions és "moderar" i que creu que el que fa és llençar un missatge de "governabilitat". "Una altra cosa seria que s'aventurés a dir què, qui o de quina manera però apostar per la governabilitat i enfortir la institucionalitat entra en les seves funcions", ha afegit. El Rei va afirmar que preferia que hi hagués acord polític abans d'anar a repetició electoral. 

El Govern critica que el sistema de finançament fomenta un "repartiment arbitrari" dels recursos entre comunitats

El Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda ha criticat aquest dilluns que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament de l'Estat "fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats" després que en el 2017 Catalunya es tornés a situar per sota la mitjana territorial en recursos per habitant.

L'Executiu lamenta que mentre Catalunya "perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya", segons dades de liquidació publicades pel Ministeri d’Hisenda. Catalunya és el tercer territori en aportació per habitant al sistema de finançament però el desè en recursos rebuts. En percentatges, Catalunya se situa 19,9 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,1 punts per sota.

En la línia dels darrers exercicis, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l'impacte del diferencial de preus. Aleshores, perd 11 posicions, passant de la tercera a la catorzena posició, és a dir, la penúltima) i se situa un 11,1% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament.

Aquest dilluns, el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, s'ha compromès a reforçar el sistema de finançament autonòmic el primer any de la legislatura si Pedro Sánchez és president. Segons ha explicat des de València, ja van transmetre per escrit al diputat de Compromís Joan Baldoví que impulsarien la reforma el primer any. Segons Ábalos, aquest any "no ha estat possible per raons òbvies de majories" però anteriorment amb Mariano Rajoy "no es va fer perquè no van voler".

Tanmateix, Ábalos reconeix que el model ha "caducat" i que serà el mateix executiu qui posi sobre la taula una proposta de sortida per reformar el model.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats