Lleida
6/12° C (pluja)
97% 26 km/h


El fiscal superior diu que la JEC era plenament competent per ordenar a Torra la retirada dels llaçosFrancisco Bañeres creu que el president de la Generalitat va fer "befa" en substituir el llaç groc per un de blanc


El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha assegurat aquest dilluns a la tarda que la Junta Electoral Central (JEC) era plenament competent per ordenar al president de la Generalitat, Quim Torra, que retirés els llaços grocs i les pancartes a favor dels polítics presos en període electoral. Així, ha recordat que Torra no va dubtar de la competència fins molts dies després de rebre la primera ordre i el president no ho va qüestionar públicament. A més, Bañeres ha recordat que el debat no és sobre la llibertat d'expressió, ja que les pancartes i llaços es van poder tornar a penjar el dia després de les eleccions municipals i europees del 26 de maig.

En el seu informe final, ha explicat que la postura de la JEC no és nova, sinó un "criteri consolidat i previsible", ja que el 2015 ja va fer una resolució semblant sobre banderes estelades, que va ser recorreguda per CiU al Tribunal Suprem i aquest va reafirmar el 2016. Aquesta doctrina va servir per inhabilitar l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

Per això, considera que Torra va fer "escarafalls i gesticulacions". es va erigir en "paladí" de la llibertat d'expressió, va "intensificar la falta de respecte institucional", "es va animar" i "va fer un gest de pura befa" a la JEC i "ostentació de la seva voluntat de desobeir", en substituir el llaç groc per un blanc. A més, considera que ni el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ni els advocats de la Generalitat van avalar la postura de Torra, i que el president mai va posar en qüestió la competència de la JEC fins molts dies després del primer manament. De fet, ha dit que com que Catalunya no té llei electoral pròpia, no existeix la junta electoral catalana, i que la qüestió superava l'àmbit provincial, i per això va intervenir la JEC.

Bañeres ha explicat que la JEC fa complir a ciutadans, poders públics i mitjans de comunicació la normativa electoral en període electoral. Així, considera que la bandera estelada o el llaç groc no són símbols compartits per tota la ciutadania, i per això no són neutrals. Per últim, ha dit que, com ha reconegut l'excomissari en cap dels Mossos d'Esquadra Miquel Esquius, no era "difícil" complir l'ordre de la JEC.

 

Vox diu que Torra es va "mofar" de la JEC

D'altra banda, l'acusació popular de Vox ha assegurat que després de la sessió d'aquest dilluns ha quedat acreditat que Torra no va donar compliment a "cap dels acords" i que a més es va "mofar" d'haver-ho incomplert. Ha avisat que incomplir les resolucions judicials i administratives "no queda emparat" en el dret a la llibertat d'expressió i ha subratllat que el cap del Govern va actuar amb voluntat "reiterativa" de voler incomplir els acords de la JEC.

L'advocat Juan Cremades ha defensat la competència de la JEC a Catalunya perquè no hi ha un organisme amb una llei electoral pròpia catalana. A més a més, ha dit que Torra no havia argumentat la suposada manca de competència de la JEC fins la sessió del judici per "eludir una condemna".

El lletrat ha criticat que Torra al·legués la impossibilitat de complir la resolució de la JEC pel gran nombre d'edificis públics afectats, al mateix temps que el conseller d'Interior, Miquel Buch, complís el requeriment en 24 hores. "Torra ha actuat sabent les condicions penals i administratives que podia generar els seus actes informat per la JEC", ha detallat.

Cremades ha dit que l'acusació popular demana una sentència de conformitat amb l'escrit d'acusació. A més a més ha lamentat que Torra hagi vulnerat de forma "manifesta" l'obligació dels serveis públics de garantir els processos electorals. Finalment, ha apostat perquè en cas que no es reconegui el delicte de desobediència, que es tingui en compte la negació d'auxili. "És notori que Torra no va facilitar cap tipus de cooperació a la JEC per complir el deure de naturalitat política", ha afegit.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats