Lleida
9-25° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El govern espanyol avisa que la seva proposta sobre el diàleg és "el destí final" i rebutja parlar d'autodeterminacióCarmen Calvo: “No és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar”


La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha acusat aquest divendres les forces independentistes d’haver rebutjat l’oferta del govern espanyol per al diàleg dins de la llei, i ha advertit que el govern espanyol no anirà més enllà. Segons Calvo, la proposta que l’executiu espanyol ha posat sobre la taula és “el destí final” i “no és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar”.

A partir d’ara, segons Calvo, el seu executiu centrarà l’atenció estrictament en l’aprovació dels comptes. “Ho hem intentat fins aquest document que tenen amb total transparència, i a partir d’aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem el suport de tots els grups parlamentaris a uns pressupostos que necessita aquest país”, ha dit la vicepresidenta.

Calvo ha acusat els independentistes de no haver actuat de manera lleial ni amb el nivell de “rigor” i de “transparència” que cal en aquest procés. ERC i PDeCAT, ha dit, no accepten l'última proposta que manté la figura d’un ‘relator’ que “facilitarà la coordinació dels treballs, es convocatòries i fixarà l’ordre del dia”, i que eleva l’oferta sobre la composició de la mesa de partits perquè en formin part, també, el PSOE i Podem.

No concreta la figura del ‘relator’

L’executiu espanyol ha facilitat aquest divendres aquest nou document que ha enviat a la Generalitat i que segons ha apuntat s’ha estat debatent en els últims dos dies. Parla de la figura del ‘relator’ com algú que ha d’ajudar “a crear les condicions idònies per al diàleg, donar fe dels acords i determinar el seguiment de la seva aplicació”, però no concreta si ha de ser un perill català –com havia defensat La Moncloa- o internacional, com vol la Generalitat.

Presència de Podem i del PSOE a la mesa del partit

Una de les novetats del document és que deixa obert la porta a la presència del PSOE i de l’aparell estatal de Podem a la mesa de partits, de manera que amplia el rang de representació que fins ara limitava només a les forces d’àmbit català. Segons conté, “formaran part de la mesa dos representants amb capacitat de decisió en els dos àmbits territorials (estatal i català) de cadascun dels grups polítics amb representació a Catalunya i, en el seu cas de les formacions vinculades als mateixos”. 

Segons Calvo, aquesta proposta és la via per propiciar la convivència “per una via dialogada i legal” i el fet que la Generalitat no l’accepti implica de facto la suspensió del debat sobre com establir el marc de diàleg, tot i que no acaba amb les relacions institucionals, que es mantenen mitjançant la Comissió Bialeteral.

“Tenim dos marcs que no estan donant els fruits que haurien de donar” i quan dues parts no tenen possibilitats d’establir un acord “cal parar”, ha dit Calvo, que ha advertit que el seu executiu no anirà més enllà i “no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació”. 

L’executiu espanyol se centra en els pressupostos

A partir d'ara, ha apuntat, l'executiu espanyol se centrarà estrictament en l’aprovació dels pressupostos. “Ho hem intentat fins aquest document, i a partir d’aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem i demanem el suport de tots els grups parlamentaris als pressupostos d’aquest país”, ha dit. 

En tot cas ha advertit que si rebutgen els pressupostos els grups independentistes “hauran d’explicar a Catalunya perquè prioritzen a altres tipus d’interessos a solucions concretes a problemes larvats de fa molts anys. 

Sense pressupostos “la legislatura s’escurça”

Calvo ha advertit també que –tal com va dir el president espanyol- si no es tramiten i aproven els pressupostos “la legislatura s’escurça”. És a dir, que el president Sánchez pot convocar eleccions anticipades sense arribar al 2020. 

“Amb aquests comptes tindrem un 2019 normal, sense ells, la legislatura s’escurça”, ha dit. En tot cas ha assegurat que el seu govern se sent “fort” i ha presentat uns pressupostos generals de l’Estat “perquè creiem fermament que fan falta a aquest país”. 

Sánchez després de la suspensió del diàleg amb la Generalitat: “Aquest govern no acceptarà mai un referèndum”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat a través del seu compte de Twitter a la suspensió del diàleg amb la Generalitat que ha posat de manifesta la seva vicepresidenta, Carmen Calvo. En un missatge que ha acompanyat de l’últim document que l’executiu espanyol ha enviat a la Generalitat, Sánchez adverteix que “aquest govern no acceptarà mai un referèndum d’autodeterminació”. “Treballem, per estendre tots els ponts possibles des de la política”, assegura el president espanyol, que afegeix que la seva proposta per a Catalunya és “convivència, diàleg i llei”. “Constitució”, conclou.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats