Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Parlament rebutja unes eleccions immediates amb el vot en contra d'ERC i la CUPPSC-Units, CatECP i PPC no aconsegueixen forçar la cambra a reclamar un avançament dels comicis


El Parlament ha rebutjat aquest divendres tres propostes de resolució presentades pel PSC-Units, CatECP i el PPC per reclamar al president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui eleccions. Tot i rebre el suport de socialistes, comuns, populars i Cs, les iniciatives no han estat aprovades pels vots en contra que han formulat els partits independentistes. JxCat i ERC s'han oposat a les tres resolucions mentre que la CUP s'ha abstingut a la de CatECP i ha votat 'no' a les del PSC-Units i PPC. Els socialistes i els comuns demanaven a la cambra que Torra convoqués eleccions "de manera immediata" i els populars les reclamaven amb "brevetat".

Tot i que públicament els republicans reclamen a Torra que consensuï amb ells la data dels futurs comicis i que els cupaires fa setmanes que demanen un avançament electoral, ambdues formacions han impedit que prosperessin les demandes del PSC-Units, CatECP i el PPC. De fet, la portaveu republicana, Marta Vilalta, ja havia dit durant el debat que s'oposarien a aquestes propostes perquè busquen "desgastar el Govern". Cs, en canvi, que fa mesos que esquiva demanar eleccions al·legant la difícil situació provocada per la pandèmia de covid-19, hi ha votat a favor.

Davant de la possible inhabilitació de Torra per part del Tribunal Suprem i després que s'hagi especulat que es podria bloquejar la legislatura no avançant les eleccions ni investint un nou president, el PPC també ha dut al ple una proposta de resolució reclamant a Torra que "vetlli per garantir i preservar l'autonomia parlamentària". Aquesta iniciativa tampoc ha prosperat ja que el vot en contra de JxCat, ERC i la CUP l'ha fet caure.

De la mateixa manera, s'han desestimat les propostes de resolució de Cs que apel·laven a "posar en marxa ràpidament els tràmits legals que condueixin a l'elecció d'un nou president" i que assenyalaven que Torra, el Govern i el Parlament "estan obligats a complir les resolucions judicials" i, per tant, acatar la sentència que resolgui sobre la inhabilitació del president. En ambdós casos, els vots de Cs, PSC-Units i el PPC no han estat suficients per aprovar les iniciatives, ja que els grups independentistes s'hi han oposat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats