Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


El Suprem rebutja donar més temps a les defenses i manté el 12 de febrer com a data d'inici del judiciEl tribunal podria celebrar sessions algun dissabte per evitar que el judici coincideixi amb la campanya electoral


El Tribunal Suprem ha rebutjat les peticions de les defenses d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart que volien més temps per preparar el judici i poder accedir a totes les proves. El tribunal manté l'inici de les sessions per al dimarts 12 de febrer i diu a les defenses que no han de tenir els documents aportats per la resta d'advocats abans del judici. "La prova documental, a diferència del que expressen els escrits de les defenses, es practica al plenari, no s'anticipa al plenari", recull la interlocutòria. A més, fonts del tribunal apunten que els magistrats podries habilitar alguns dissabtes per celebrar sessions del judici si agilitzar el calendari i evitar coincidir amb la campanya electoral del 26 de maig. ((Notícia actualitzada amb la informació sobre les sessions en dissabte))

Després de conèixer la data del judici el divendres passat, tres de les defenses dels acusats van presentar escrits al tribunal demanant més temps. El tribunal que jutjarà l'1-O va assenyalar l'inici del judici el 12 de febrer i ho va fer amb 11 dies de marge. Un període que les defenses creuen que és insuficient per preparar els interrogatoris i la resta de proves que aportaran al judici. Els lletrats Jordi Pina i Andreu van den Eynde demanaven tres setmanes de marge metre que la lletrada de Cuixart no feia una petició concreta. 

En el cas de Cuixart, a més, la lletrada Marina Roig també va al·legar que no tenien accés encara a la documentació aportada per la resta de defenses en els seus escrits, i que ha estat (en part) acceptada pel tribunal. El Suprem considera que aquesta prova "documental anticipada" no s'ha d'entendre com a tal i que no s'ha de lliurar amb temps als advocats perquè "la prova documental, a diferència del que expressen els escrits de les defenses, es practica al plenari i no s'anticipa al plenari". 

"Parlar de prova documental anticipada per referir-se a documents que han estat reclamats suposa distanciar-se del significat processal genuí de la prova anticipada", recull l'escrit. Segons el Suprem, la denominada "prova anticipada" està prevista només per a "supòsits que previsiblement no es poden repetir d'una determinada declaració testifical" i, per tant, no s'ajusta al cas que reclamen les defenses. 

Judici també els dissabtes

Fonts del tribunal també apunten que els magistrats no descarten celebrar sessions del judici algun dissabte. El calendari amb què treballen és de dimarts a dijous amb la idea inicial que, si calgués, es pogués habilitar també dilluns i divendres. Ara bé, en cas que el judici vagi més lent del previst (calculen acabar en tres mesos) i trepitgi la campanya de les eleccions de maig es podrien també celebrar sessions en dissabtes. 

De fet, alguns funcionaris del Suprem ja han alertat a les defenses que es podrien celebrar sessions del judici també en dissabte. 

Hi ha algun precedent al Tribunal Suprem com les reunions de la sala del 61 que també es van celebrar en cap de setmana i que van acabar amb la il·legalització de Batasuna. 

Declina deixar-nos en llibertat

En la mateixa interlocutòria resol altres al·legacions formulades per aquestes defenses en els escrits presentats dilluns i dimarts. Entre d'altres, apuntaven a la vulneració de drets dels processats per l'incident en el trasllat, quan un agent de la guàrdia civil va gravar un vídeo des de l'interior d'una furgoneta i el va penjar a les xarxes mofant-se dels manifestants i els presos. El Ministeri de l'Interior ja l'ha suspès de funcions mentre investiga el succés. 

Les defenses demanaven que per evitar "tractes inhumans o degradants en els trasllats" es deixés en llibertat els presos mentre duri el judici per garantir el seu "dret a la dignitat". El tribunal també rebutja aquesta petició i recorda que ja va demanar al Ministeri de l'Interior en el seu dia (quan va demanar que li traslladessin els presos pels volts del dia 5) que s'havia de formular "amb respecte a la dignitat dels processats". 

Els magistrats també recorden que l'incident del vídeo ja s'està investigant a Interior. "És un fet notori que les possibles responsabilitat que puguin haver-se derivats dels fets que es denuncien estan essent depurats pel Ministeri de l'Interior", argumenta a la interlocutòria Manuel Marchena. Per tant, el tribunal entén que aquest assumpte s'ha de dirimir en aquesta instància i que les al·legacions davant el Suprem "no són pertinents". A més, afegeix que els supòsits pels quals hi ha nou acusats en presó preventiva es "mantenen intactes i no poden ser neutralitzat per un episodi succeït durant un trasllat". 

També es refereix a la suposada vulneració al dret a la presumpció d'innocència al·legada pel lletrat de Sànchez, Rull i Turull per unes declaracions de la secretària d'Estat responsable de la campanya 'Espanya Global', Irene Lozano. La secretària d'Estat va afirmar en una entrevista a la BBC que els acusats "havien comès delictes penals", sense afegir "suposadament". El tribunal remarca que aquest tema es podrà tractar durant el judici.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats