Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h


Els comuns rebutgen reformar la Constitució per evitar el bloqueig: "El que cal corregir són les formes d'actuar"Asens sosté que facilitar que la llista més votada formi govern és posar "les regles del joc al servei del bipartidisme"


El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha rebutjat una reforma de la Constitució que faciliti que la llista més votada pugui formar govern. "Les regles de funcionament estan bé. El que cal corregir són les formes d'actuació dels partits polítics, no les regles del joc per posar-les al servei del bipartidisme", ha afirmat en una atenció als mitjans aquest dimecres a la cambra baixa. Asens ha insistit que cal escoltar la societat, que "ha canviat", i no forçar la repetició d'eleccions fins que el candidat més votat considera que la ciutadania ha votat "correctament". "No pot ser que pretenguin modificar la Constitució per corregir la voluntat de la ciutadania", ha remarcat el portaveu dels comuns.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va reobrir el debat sobre una reforma constitucional perquè governi la llista més votada si es bloqueja la investidura en una entrevista aquest dimarts al programa 'Hora 25' de la SER. El president de l'executiu en funcions, Pedro Sánchez, ja ho havia plantejat el juliol.

A l'entrevista, Calvo va argumentar que cal adaptar la política estatal a la nova situació pluripartidista "que va aparèixer fa més de cinc anys amb l'aparició d'Unides Podem i de Ciutadans". "Es produeix un canvi de comportament i cultura política sense modificació normativa", va remarcar, i ha dit que això no seria modificar la Carta Magna "per la via dels fets" sinó adaptar-la als nous temps.

ERC també ha valorat la proposta i l'ha vist "bé" però el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat que es plantegi una reforma de la Constitució per evitar el bloqueig però no es faci per al referèndum.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats