Lleida
7/16° C (núvols)
97% 26 km/h


ERC guanyaria les eleccions, la majoria independentista s'ampliaria en escons però no superaria el 50% dels votsEls republicans, amb 35-36 diputats, superarien JxCat per 4, segons el CEO


ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb 35-36 escons, 4 diputats més que JxCat, que n'obtindria entre 31-32, segons l'Enquesta Sociopolítica que ha fet pública aquest divendres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Pel que fa a la majoria independentista s'amplia en escons passant dels 70 actuals a una forquilla d'entre 72 i 75 però la suma d'ERC, JxCat i la CUP no supera el 50% dels vots i es queda amb un 47,7%, dues dècimes més que a les últimes eleccions del 2017. El PSC quedaria en tercera posició amb 24-25 escons, Cs cauria a la quarta amb 16-17, els comuns es mantindrien estables amb 8-9, mentre que tant el PPC (7-8) com la CUP (6-7) incrementarien els diputats actuals. Vox irrompria al Parlament amb 4-6 escons.

ERC amplia la distància respecte a JxCat tenint en compte que el darrer baròmetre del CEO donava pràcticament un empat tècnic entre les dues formacions independentistes. Ara, en l'enquesta realitzada entre el 29 de setembre i el 9 d'octubre, el partit d'Oriol Junqueras superaria en quatre diputats el de Carles Puigdemont. Comparat amb el resultat de les últimes eleccions al Parlament del 2017, ERC guanyaria entre 3 i 4 diputats i JxCat en perdria entre 2 i 3.

Pel que fa a la resta de formacions, el PSC seria el partit que més creixeria en diputats passant dels 17 actuals fins a una forquilla de 24-25 i situant-se en tercera posició. En canvi, Cs és el partit que més escons perdria, entre 19 i 20, passant de ser la primera força fins a la quarta posició amb 16-17. Els comuns es mantindrien amb els 8 actuals o en podrien augmentar un. Mentre que tant PPC com la CUP creixerien notablement. Els populars podrien, fins i tot, doblar els 4 actuals i els cupaires n'augmentarien dos o tres. Vox, sense representació actualment al Parlament, hi entraria amb 4-6 diputats.

 

Junqueras el líder més ben valorat i Alejandro Fernández, el que menys

El president d'ERC, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat pels enquestats amb un nota mitjana de 5,61. I, en el rànquing, el segueix la secretària general del seu partit amb un 4,90. En canvi els menys valorats són Carlos Carrizosa (2,28), Lorena Roldán (2,32) i Alejandro Fernández (2,75).

El líder de JxCat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, se situa en cinquena posició amb un 4,17 just per sota del president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra (4,19)

 

3,88 al Govern i 3,54 a l'executiu espanyol

Pel que fa a les valoracions dels enquestats respecte a la gestió del Govern i de l'executiu espanyol en els darrers mesos, posen un 3,88 al govern de la Generalitat i un 3,54 al govern espanyol liderat per Pedro Sánchez.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats