Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La Moncloa adverteix que portarà el pla d'acció exterior al TC per presentar Catalunya "com una ficció d'estat"Presenta un requeriment d'incompetència davant la Generalitat perquè en un mes anul·li o derogui parts de la norma


La ministra portaveu en funcions, Isabell Celáa, ha anunciat que han fet un requeriment d'incompetència al Govern pel pla d'acció exterior i de la UE 2019-2022, que la Generalitat va aprovar el 25 de juny. Es tracta d'una advertència que el govern espanyol pot fer a les comunitats autònomes per demanar que, en el període d'un mes, anul·lin o deroguin parts de normes que considera que contravenen les competències de l'Estat. És un pas previ a portar la qüestió davant del Tribunal Constitucional.

Segons la Moncloa, el pla presenta Catalunya "com una ficció d'estat". Entre d'altres, Celáa ha posat d'exemple que el pla presenta Catalunya "com a subjecte internacional" i "obvia" que l'acció exterior autonòmica s'ha de "coordinar" amb l'estatal. "No es parla del servei exterior de l'Estat ni de la necessitat de coordinar-se amb aquesta política, ni de la Constitució i no es refereix que Catalunya és comunitat autònoma afavorint altres expressions més ambigües", ha manifestat Celáa.

En la roda posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu ha remarcat que el Tribunal Constitucional ha "recordat en diverses sentències" que l'acció exterior reconeguda a les comunitats autònomes ha de "respectar l'exercici i direcció que posseeix l'estat de la política exterior, tal com estableix la Constitució". Des del govern espanyol en funcions consideren que el pla director aprovat per la Generalitat no s'adequa als "principis i directrius" que han de regir l'acció exterior de les comunitats autònomes.

Pas previ a la interposició d'un recurs al TC

El ministre en funcions d'Agricultura, Luís Planas –que va assumir Política Territorial després de la sortida de la ministra Batet-, ha detallat que es tracta d'un "pas previ" a portar el cas davant del Tribunal Constitucional. La Generalitat té a partir d'ara un mes per modificar el pla i anul·lar les parts que, segons Planas, són "lesives" amb la legislació i les competències de l'Estat. 

"Es tracta de donar una oportunitat al Govern perquè en 30 dies modifiqui el contingut perquè s'adapti a la Constitució", ha manifestat Planas. Segons el ministre en funcions, hi ha una "omissió sistemàtica" dins del pla –que s'ha publicat en català i anglès- del fet que Catalunya "està dins d'Espanya" i d'ús "d'expressions equívoques". Per exemple, ha dit que en anglès es tradueix l'expressió "actor reconegut al món" per 'country recognised aroud the world' o es parla de "ministres" per referir-se als consellers. Planas també ha afirmat que existeix una "falta de correspondència de les competències autonòmiques i estatals". 

En aquest pla estratègic, aprovat el 25 de juny pel Govern, també es preveu obrir tres noves delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia. 

Celáa justifica que no poden fer els avançaments de finançament a Catalunya perquè estan en funcions

La ministra portaveu en funcions, Isabel Celáa, ha justificat que no poden fer l'avançament de finançament corresponent a aquest 2019 perquè són un govern "que no està en plenitud de funcions". "Es tracta de complir la legalitat", ha manifestat Celáa, que recorda que aquests diners s'haurien pogut ingressar també si els pressupostos generals de l'Estat haguessin prosperat.

"Alguns que reclamen ara aquests diners van dir que no als pressupostos", ha respost a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Aquesta setmana, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va anunciar que portaria el govern espanyol als tribunals pels incompliments en pagaments que reconeixen la llei. En aquest sentit, es va referir als 1.317 MEUR que, segons ell, corresponen a les bestretes del finançament del 2019, que haurien d'haver estat transferides de forma automàtica i que l'Estat "té retingudes de forma irregular".

"No es una qüestió de discrecionalitat o voluntat política sinó de compliment de la llei", ha manifestat Celáa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats