Lleida
9-25° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Les reaccions als pressupostos: del no del PP i Cs, a les crítiques de la CEOE i l'aprovació de la UGTPablo Casado alerta que els comptes serien una "catàstrofe" i "letals" pels interessos de l'economia


El líder del PP, Pablo Casado, ha retret al president del govern espanyol que no l'hagi trucat per negociar els pressupostos de l'Estat. "Diu que està disposat a negociar pressupostos i a mi no m'ha trucat. Ja sabia a qui trucaria, els de sempre: els independentistes, els 'batasunos' i els 'podemites'", ha afegit en la seva intervenció en l'acte de presentació dels candidats del PP a Astúries. Segons Casado, avui és un "mal dia per a Espanya" tenint en compte que el Consell de Ministres ha aprovat el projecte de llei de pressupostos i l'ha qualificat de "tremendament dolent i letal pels interessos de l'economia espanyola". "Una proposta egoista, partidista, sectària, innecessària, irresponsable i irreal", ha conclòs.

Casado ha defensat que ell va respondre públicament a Sánchez que estava disposat a negociar els pressupostos i ha lamentat que només hagi trucat "els de sempre". Pel que fa al contingut dels comptes, el líder dels populars ha retret a l'executiu espanyol que torni al "sistema Zapatero" en comptes de preparar Espanya per no patir una crisi.

Cs veu "humiliant" que els pressupostos de l'Estat es decideixin a Waterloo i referma el seu 'no'

El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha lamentat que els espanyols hagin de viure la "humiliació" que els pressupostos de l'Estat es decideixin a Waterloo, en referència a la reunió que han mantingut avui el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont en aquesta municipi belga. En roda de premsa des del Congrés, Villegas ha refermat el vot en contra de Cs als pressupostos que aquest divendres aprova el Consell de Ministres. Uns comptes que, segons ha defensat, posen "en perill" la recuperació econòmica. Sobre Andalusia, ha insistit que els acords entre PP i Vox que permeten la investidura no vinculen el govern de coalició format per populars i Cs.

En Comú Podem insta ERC i PDeCAT a treballar per "millorar" els pressupostos generals de l'Estat i a votar-hi a favor

La portaveu d'en Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, ha demanat a ERC i PDeCAT que "treballin per millorar" els pressupostos generals de l'Estat, que negociïn "el que creguin convenient" però que hi votin a favor. En una atenció als mitjans aquest divendres, Martín ha dit que els comptes "més socials de la història", són "bons" i que "millorarien el dia a dia de la gent". Després que el consell de ministres hagi aprovat els números estatals, Martín ha recordat que la Generalitat rebria 2.200 MEUR addicionals i ha avisat que el seu grup treballarà perquè el PSOE "compleixi" tots els acords que ha pactat amb Podem com el compliment de les inversions estatals a Catalunya marcades per l'Estatut.

UGT aplaudeix els pressupostos i diu que són un element “necessari” per “deixar enrere les polítiques d’austeritat”

La direcció d’UGT ha valorat positivament aquest divendres els pressupostos generals de l’Estat per al 2019 aprovats al Consell de ministres, “un punt de partida cap al necessari repartiment de la riquesa” que “deixa enrere les polítiques d’austeritat i de retallades”. Segons el sindicat, són uns comptes “necessaris” que “abandonen la línia continuista dels anteriors exercicis” i que “impulsen polítiques socials”. En aquest sentit, UGT celebra la deriva “expansionista” dels comptes, que busquen refermar “el necessari Estat del Benestar” i que “restitueixen part dels drets perduts pels ciutadans”. El sindicat també destaca positivament l’augment dels ingressos que contemplen els comptes, així com “una ruptura amb les anteriors polítiques liberals d’equilibri pressupostari basades exclusivament en la reducció de la despesa de polítiques socials”.

La CEOE sobre els pressupostos del govern de Pedro Sánchez: "No són el que necessita l'economia espanyola"

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha rebutjat l'avantprojecte de pressupostos generals de l'Estat per aquest 2019 que ha aprovat el Consell de Ministres d'aquest divendres. "No són [els pressupostos] que necessita l'economia espanyola en un moment de cicle econòmic en fase de desacceleració", ha afirmat la patronal espanyola en un comunicat. La CEOE creu que l'augment de la despesa de l'avantprojecte de pressupostos "dificulta el procés de consolidació fiscal i és un obstacle per a la sostenibilitat de les finances públiques a mitjà i llarg termini". A més, la patronal considera que "no contempla mesures destinades a solucionar els grans reptes de l'economia espanyola" com la "sostenibilitat del sistema públic de pensions o la reducció de la taxa d'atur a través de polítiques actives d'ocupació".

L'Airef avala el quadre macroeconòmic dels pressupostos de l'Estat i el considera "prudent"

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha avalat les previsions del quadre macroeconòmic que acompanya els pressupostos generals de l'Estat per al 2019 que ha aprovat aquest divendres el Consell de Ministres. Segons l'Airef, l'escenari macroeconòmic de l'executiu espanyol és "prudent en el seu conjunt" i les hipòtesi que el sustenten són "factibles". L'executiu preveu un creixement del 2,2% del Producte Interior Brut (PIB) per al 2019, una dècima menys de la previsió anterior i quatre dècimes menys que el 2018. La institució creu que l'estimació del creixement del PIB és "raonable", ja que preveu una contribució similar de la demanda interna però "lleugerament negativa" del sector exterior.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats