Lleida
10-21° C (pluja)
97% 26 km/h


Núria Marín, nova presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots de PSC i JxCatL'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat és escollida amb majoria simple malgrat els intents fins a última hora de JxCat i ERC per assolir un acord


Núria Marín ha estat escollida presidenta de la Diputació de Barcelona aquest dijous amb els vots de PSC i JxCat. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ha estat proclamada presidenta de la Diputació en segona votació amb 23 vots -16 del PSC i set de JxCat-, després de no haver assolit la majoria absoluta marcada en 26 suports.

El candidat d'ERC, Dionís Guiteras, ha obtingut 17 vots, els dels diputats dels republicans i el de Tot per Terrassa, la candidata dels comuns, Laura Pérez, n'ha tingut cinc, el de Ciutadans, Salvador Tovar, quatre i el del PP, Xavier García Albiol, dos. Així, Marín ha estat finalment proclamada presidenta, tal com establia el pacte que JxCat i PSC van presentar divendres passat, malgrat els intents fins a última hora per part de JxCat i ERC per assolir un acord que donés la presidència de la Diputació a un partit independentista

Marín reivindica el diàleg en el seu discurs d'investidura 

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i des d'aquest dijous presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha reivindicat el diàleg en el seu discurs d'investidura. Marín ha assenyalat que "el camí del diàleg" és el que cal seguir per "tenir un horitzó compartit com a societat". "Si no, què hi fem, en política? La política significa, abans de res, acord i pacte", ha afegit la socialista, que ha estat investida amb els vots del PSC i de JxCat. Marín no s'ha referit al pacte però ha parlat del municipalisme com a element unificador "més enllà de les legítimes opcions polítiques i ideològiques". "Treballar plegats en allò que ens uneix és la millor manera de començar a apropar-nos en allò que ens separa", ha conclòs.

En una roda de premsa després del ple, Marín ha desvinculat el pacte que l'ha dut a la presidència de la investidura del proper president espanyol. "Cada institució té una lògica diferent", ha assegurat, i ha demanat que "ningú pateixi" perquè l'acord amb JxCat no acostarà el PSC a l'independentisme. De fet, ha recordat que el document firmat entre els partits –el president del PDeCAT i negociador de JxCat, David Bonvehí, ha assistit al ple– "explicita" que les qüestions en què cadascú tingui "la seva posició ideològica i política" no seran objecte del pacte. "En aquest sentit, el PSC té una posició i, evidentment, JxCat en té una altra de diferent", ha afegit.

Marín ha afirmat que quan es trobi amb el president Quim Torra li reclamarà que la Generalitat "faci allò que li pertoca" i que treballi amb la Diputació per millorar la vida dels 5,7 milions d'habitants de la demarcació. "Li demano simplement que faci que el Govern realitzi la feina que ha de fer", ha subratllat.

ERC alerta "d'un abans i un després" al Govern pel pacte a la Diputació de Barcelona: "JxCat ha de donar explicacions"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha alertat que "segur" que hi haurà "un abans i un després" al Govern un cop s'ha consumat el pacte entre PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona. En declaracions a la premsa als passadissos del Parlament aquest dijous a la tarda, Vilalta ha afegit que l'executiu de Quim Torra valorarà l'escenari, però ha apuntat que parlar ara d'eleccions és "avançar-se als esdeveniments". La portaveu d'ERC ha afirmat que la formació de Carles Puigdemont ha de donar "moltes explicacions", i ha acusat JxCat de triar el 155 en comptes d'un govern "sobiranista, independentista i republicà" al capdavant de la Diputació de Barcelona.

Vilalta, que ha lamentat que avui s'hagi perdut una "oportunitat" perquè l'independentisme governi l'ens supramunicipal, ha assegurat que ERC no escatimarà esforços per "refer confiances" i posar-se "al servei del país".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats