Lleida
4/11° C (núvols)
97% 26 km/h


Podem envia al PSOE una nova proposta per a un govern de coalicióEl document inclou fins a quatre propostes i en totes es reclama la vicepresidència per a la formació lila


Podem ha enviat aquest matí una nova proposta al PSOE per tancar un govern de coalició. Des de la formació de Pablo Iglesias insisteixen que el resultat de les urnes el passat 28 d'abril no va donar la majoria suficient a cap partit per fer un govern "monocolor" i per això insisteixen en conformar govern amb el PSOE, una opció que ja va fracassar al juliol. Per aconseguir reflotar les negociacions, Podem ha enviat fins a quatre propostes diferents al document -a totes reclama la vicepresidència- i proposa reprendre el diàleg on va quedar al juliol. La formació al·lega que "la falta de temps" per negociar va provocar el fracàs d'aquesta opció de govern. L'equip negociador de Podem està format per Pablo Echenique, Ione Belarra, Jaume Asens, Yolanda Díaz, Enrique Santiago i Juantxo López de Uralde. Des del PSOE, però, el mateix Pedro Sánchez ha tancat la porta al govern de coalició i busca un acord programàtic amb Podem, amb qui preveu reunir-se entre finals d'agost i principis de setembre.

El grup confederal de Podem es va reunir dilluns a la tarda i va acordar enviar aquest dimarts un document de 119 pàgines al PSOE titulat: 'Propostes per reprendre el diàleg. Per un acord integral de govern de coalició'. En aquest, la formació d'Iglesias apunta quines són els qüestions clau per a la seva formació i també proposa fins a quatre escenaris de repartiment de càrrecs. 

A nivell de propostes, Podem demana garantir llocs de treball "dignes i estables" i assegurar les pensions. Apujar el salari mínim dels 900 fins als 1.200 euros al final de la legislatura, assegurar l'actualització de les pensions en aplicació de l'IPC per llei i derogar la reforma laboral del 2012 "per garantir els drets dels treballadors i acabar amb la precarietat". 

Vicepresidència i tres ministeris

Pel que fa al repartiment de cadires, Podem insisteix en tenir càrrecs dins el Consell de Ministres com porta fent des del principi de la negociació. En la nova proposta al PSOE, planteja fins a quatre opcions. En totes elles, sempre es reserva la vicepresidència de Drets Socials i Igualtat. En la primera, a més, hi suma els ministeris de Treball, Migracions i Seguretat Social; el de Sanitat i Consum, el d'Habitatge i Economia Social. En la segona proposta, passaria per ocupar les cadires de Transició Ecològica, Ciència i Innovació i Universitats i Habitatge. 

En el tercer escenari –a banda de la vicepresidència- demana les responsabilitats en Transició Ecològica, Ciència i Agricultura, Pesca i Espanya buidada. A la darrera proposta, sol·licita els ministeris de Treball, Migracions i Seguretat Social, el de Ciència, Innovació i Universitats i el de Cultura. 

Mesa de diàleg "multilateral" sobre Catalunya

En la proposta enviada al PSOE, els de Podem demanen impulsar una mesa de diàleg "multilateral" sobre Catalunya, però en cap moment esmenten la possibilitat d'impulsar un referèndum. Sobre aquesta mesa, apunten que la composició l'hauria d'acordar el Parlament de Catalunya i que l'objectiu hauria de ser "l'acostament institucional" entre l'administració catalana i l'estatal per buscar solucions i "diagnòstics comuns" al conflicte territorial en l'àmbit econòmic, polític i lingüístic. 

A més, apunten que aquesta mesa no substituiria en cap cas els mecanismes que ja existeixen de bilateralitat entre els dos governs sinó que hauria de néixer com un "espai que ajudi a impulsar una via de diàleg que permeti desjudicialitzar el conflicte polític que es viu a Catalunya". 

El PSOE ja ha rebutjat la coalició

Tot i que des de Podem insisteixen que hi ha marge per reprendre negociacions, el PSOE va tancar la porta a l'opció de la coalició després del fracàs de la investidura del juliol, quan Podem no va passar de l'abstenció. "Creiem que no és moment de retrets i sí d'aprofitar l'oportunitat que amb generositat ens van brindar els ciutadans que van confiar en nosaltres", reflexiones des de la formació d'Iglesias. 

En canvi, en les darreres setmanes el mateix Pedro Sánchez ha parlat de "desconfiança recíproca" amb els d'Iglesias i ha reconegut obertament que l'opció de la coalició havia "fracassat" i que calia explorar altres vies. Des de Ferraz, treballen en incorporar les propostes que els van fer els diferents col·lectius socials amb els que es van reunir per poder "actualitzar" el programa electoral i posar-lo sobre la taula dels grups polítics amb els que negociïn de cara al 23 de setembre. L'opció prioritària del PSOE és el govern en solitari amb el suport des de fora de les forces progressistes, amb qui vol tancar un acord programàtic. 

En canvi, des de Podem tornen a posar sobre la taula la proposta de govern de coalició, tot i que asseguren que és un document "flexible". L'objectiu és reprendre les negociacions des del punt on van quedar al juliol. 

De moment, no hi ha data per a la reunió anunciada pel propi Sánchez amb Pablo Iglesias. Abans de marxar de vacances, el president en funcions va dir que començaria la ronda de contactes polítics a finals d'agost o principis de setembre. El rellotge de la investidura s'atura el 23 de setembre. Si no, aquell mateix dia es convocarien eleccions per al 10 de novembre. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats