Lleida
18-24° C (pluja)
97% 26 km/h


Save the Children demana a les administracions que es coordinin millor per evitar la "criminalització" dels MENAL'organització mostra preocupació pels discursos racistes contra els menors migrants


L'organització Save the Children demana a totes les administracions responsables de tutelar els menors estrangers no acompanyats (MENA) que es coordinin millor entre elles per "pal·liar la desprotecció social que acaba contribuint a la criminalització" d'aquests infants i adolescents. En una nota amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, que es commemora el 21 de març, l'organització alerta que aquesta desprotecció pot acabar contribuint a un "augment de l'odi" i, en última instància, "originant episodis violents, com els viscuts recentment contra un centre d'acollida de Castelldefels". Uns dies abans, s'havia produït un altre atac en un centre de Canet de Mar.

Save the Children mostra la "preocupació per l'auge dels discursos que criminalitzen els nens i nenes migrants" que han arribat sols a l'estat espanyol. "Els menors no acompanyats pateixen el desarrelament de trobar-se en un país estranger sent infants i sense comptar amb la protecció de cap familiar adult. Majoritàriament són adolescents marroquins i d'altres països africans i, per això, en ocasions són víctimes del racisme i la xenofòbia per una part de la societat que veu en ells delinqüents en lloc del que són: infants vulnerables que han de ser protegits", explica la responsable de Polítiques d'Infància de Save the Children a Catalunya, Emilie Rivas. 

L'organització subratlla que el perfil dels menors migrants no acompanyats és "d'especial vulnerabilitat" i que, a més, tenen necessitats especifiques pel que fa a "l'accés a la documentació, l'aprenentatge de l'idioma o la regularització administrativa". Save the Children recorda que la responsabilitat de la seva inclusió social no és només dels sistemes de protecció de les comunitats autònomes, sinó de "la resta d'actors implicats i dels recursos existents". 

Save the Children defensa que hauria d'existir "una fórmula d'obligat compliment per al repartiment entre les comunitats autònomes dels menors no acompanyats amb l'objectiu que s'asseguri que cap circumstància pot exposar-los a risc o desprotecció". Segons l'organització, aquesta fórmula hauria d'establir criteris per al trasllat dels menors, així com estàndards mínims de qualitat perquè no es produeixin situacions de saturació dels recursos de les comunitats i ciutats autònomes d’entrada que generen deficiències en la seva protecció. L'organització també demana que, tot i que siguin les comunitats autònomes les que tenen les competències en matèria d'acollida i protecció de menors, és l'Estat que ha ratificat les obligacions i convenis europeus i internacionals en matèria de protecció de la infància, per la qual cosa hauria de vetllar pel seu compliment.

Save the Children demana una reforma completa del sistema de protecció

A Catalunya, més de 3.500 infants i adolescents van arribar sols el 2018, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La previsió per aquest 2019 és que la xifra sigui de 5.500, més del triple de fa dos anys. Save the Children demana una reforma completa del sistema de protecció a la infància que prengui com a referència el sistema holandès o italià i que vagi més enllà de les mesures contemplades a l'Estratègia Catalana per a l'Acollida i la Inclusió dels Infants i Joves Emigrats Sols, que va presentar a principis d'any el Govern. "En aquests països els itineraris són clars i tots els nens i nenes no acompanyats passen per un mateix centre on es fa el registre, la identificació i la detecció de vulnerabilitats. Des del primer moment se'ls informa dels seus drets i deures i són assessorats per una persona professional que els acompanya durant tot el procés", destaca Rivas.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats