Lleida
10-21° C (pluja)
97% 26 km/h


Torra demana la dimissió de Borrell pel "Borrellgate" i denuncia que les "clavegueres de l'Estat estan col·lapsades"El govern espanyol diu que és la seva feina "vigilar de prop" actes a l'exterior que perjudiquen la imatge d'Espanya


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat la dimissió del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, pel que ha anomenat "Borrellgate" en referència a l'espionatge del govern espanyol als delegats de la Generalitat a Londres, Ginebra i Berlín. En el marc de la sessió de control, Torra ha denunciat que les "clavegueres de l'Estat estan col·lapsades" i ha assegurat que "s'han passat de frenada" amb un fet que ha qualificat de "gravíssim". En aquest context, el president Torra es reunirà aquest matí al Parlament amb el vicepresident, Pere Aragonès, el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, per acordar les conseqüències de "l'escàndol". Torra ja ha avançat que s'informarà les cancelleries europees de l'actuació del ministeri "contra una idea".

El president català ha afirmat que la "repressió" està arribat a "un punt intolerable" i ha denunciat que el ministeri liderat per Borrell ha espiat diputats i periodistes estrangers. Davant d'aquesta situació, el cap de l'executiu català ha assegurat que el Govern "no estarà quiet ni callat" .

"Ja n'hi ha prou de perseguir delictes d'opinió en una presumpta democràcia", ha exclamat després de defensar que les actuacions del govern espanyol són en contra una idea perquè, segons Torra, "es persegueix gent que anaven a una convocatòria, a parlar o a defensar la independència".

D'aquesta manera, en el marc de la sessió de control al Parlament, Torra ha reaccionat als informes que el ministeri de Borrell ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demostrar la relació de l'activitat de les delegacions amb la causa independentista i demanar el tancament cautelar de les delegacions de Londres, Ginebra i Berlín. 

ERC i JxCAT demanen conjuntament la compareixença de Borrell al Congrés per l’espionatge a les delegacions del Govern

ERC i JxCAT han presentat conjuntament una petició de compareixença al Congrés del ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, perquè doni explicacions sobre el suposat espionatge als delegats de la Generalitat a l’exterior per intentar demostrar que la seva activitat està vinculada al procés independentista, tal com consta a la documentació que el propi Ministeri va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè aquest tanqui les delegacions de Londres, Ginebra i Berlín. La petició demana que Borrell comparegui davant del ple per “informar de la tasca d’espionatge dels serveis Exteriors de l’Estat als serveis Exteriors de la Generalitat de Catalunya”.

JxCAT ha registrat també una bateria de preguntes per escrit a l’executiu espanyol on reclama al ministeri que expliqui “quins són els motius per fer aquestes investigacions” sobre l’activitat de les delegacions de la Generalitat. També vol que respongui si “el Ministeri d’Exteriors espia sistemàticament les comunicacions de les delegacions de totes les CCAA o només les de la Generalitat”, i entre altres si “existia una ordre judicial per controlar les comunicacions de la Generalitat amb les seves delegacions”. A més, reclama al Ministeri que expliqui quins motius tenia per investigar l’activitat a Twitter i els actes privats dels delegats de la Generalitat “fins i tot abans del seu nomenament”.

Pel que fa a ERC, la bateria de preguntes van dirigides també a conèixer "amb quins fons es paga aquest espionatge", "quantes conselleries de la Generalitat estan essent espiades", si ha informat degudament el Congrés del que classfica als documents com a "informació reservada" i si Sánchez pensa cessar el ministre per aquest cas.

El govern espanyol diu que és la seva feina "vigilar de prop" actes a l'exterior que perjudiquen la imatge d'Espanya

El ministeri d'Exteriors espanyol evita fer comentaris sobre l'exclusiva de TV3 i eldiario.es sobre el suposat espionatge als delegats del Govern a l'exterior però admet que és part de la seva funció "vigilar de prop qualsevol activitat que pretengui perjudicar la imatge d'Espanya a l'exterior i, en particular, totes les que el seu objectiu sigui el projecte independentista del govern de Catalunya". Fonts del ministeri capitanejat per Josep Borrell asseguren que no faran comentaris "sobre processos judicials en marxa" ni tampoc sobre "informacions relacionades amb documentació reservada" de les ambaixades "que mai s'haurien d'haver filtrat".

"És funció d'aquest ministeri detectar l'ús indegut de fons i recursos públics per perjudicar la imatge d'Espanya i intentar consumar el projecte separatista", afirmen des del ministeri. 

A més, afegeixen que correspon al govern espanyol "evitar costi el que costi" que es gastin diners públics sota "pretextos falsos, com en el cas d'algunes delegacions del Govern de Catalunya". 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats