Lleida
3 / 11° C (pluja)
97% 26 km/h


Torra emplaça Rajoy a fixar "dia i hora" per reunir-se i exigeix que s'aixequi el 155 i la intervenció financeraPuigdemont assegura que Torra prendrà les decisions del Govern sota la seva pròpia responsabilitat


El president investit de la Generalitat, Quim Torra, ha convidat aquest dimarts, des de Berlín, al president espanyol, Mariano Rajoy, a fixar “dia i hora” per celebrar una reunió entre ells dos. Al costat del líder de JxCat, Carles Puigdemont, Torra ha avançat que enviarà una carta a Rajoy reiterant la seva “oferta de diàleg” i exigint que s’acabi l’aplicació de les mesures derivades de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, així com la intervenció financera que podria anar més enllà de la formació del Govern. A més, Torra ha avisat que un dels principals elements a abordar és la necessitat d’acabar amb la presó dels polítics sobiranistes, que ha considerat que estan privats de llibertat precisament per ser independentistes.

“El meu primer objectiu és oferir diàleg al govern espanyol. Senyor Rajoy, marqui lloc, dia i hora per dialogar”. Amb aquestes paraules, Torra ha deixat clar que vol una reunió amb el cap de l’executiu espanyol tan bon punt sigui possible un cop assumit el seu càrrec de president de la Generalitat. És per això que des de Berlín i després de trobar-se amb Puigdemont, ha avançat que enviarà en breu una carta a Rajoy reclamant-li aquesta reunió. “L’objectiu és que Rajoy posi data i lloc, i allà hi serem. Sense condicions, parlem de tot, però parlem”, ha dit.

Puigdemont assegura que Torra prendrà les decisions del Govern sota la seva pròpia responsabilitat

El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que el seu successor a l'executiu, Quim Torra, prendrà les decisions del Govern sota la seva pròpia responsabilitat. En una roda de premsa conjunta des de Berlín (Alemanya), després d'una reunió de poc més de mitja hora dels dos dirigents de JxCat, Puigdemont ha reiterat que Torra decidirà sobre les atribucions que pertanyin a l'executiu que ell presideix, és a dir, el "Govern a l'interior", a Sant Jaume.

El líder de JxCat manté que el Consell de la República -que ell vol encapçalar- sigui l'estructura del "Govern a l'exterior". D'altra banda, Puigdemont ha afirmat que l'objectiu és esgotar els quatre anys de legislatura i no realitzar eleccions anticipades: "Seria la millor senyal que les coses agafen la via de la democràcia", ha subratllat.

Puigdemont -que ha parlat en anglès en la seva primera intervenció, i ha respost les preguntes de la premsa també en català i castellà- ha agraït que Torra hagi acceptat la responsabilitat que li ha encomanat, i ha reconegut que no era "fàcil" per a ningú. Així mateix, el cap de files de JxCat ha destacat que el nou president del Govern hagi demanat diàleg al president espanyol, Mariano Rajoy, des del minut zero del seu mandat: "Espero que Rajoy i la coalició del 155 acceptin aquesta oferta per iniciar les converses, i iniciar un diàleg per trobar una solució política en aquest conflicte que és polític", ha subratllat.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats