Lleida
11 / 27° C (sol)
97% 26 km/h


Una cinquantena d’organitzacions i entitats espanyoles criden a participar en la manifestació pel dret a decidir a MadridEls organitzadors ja donen per segur que hi haurà “diverses desenes de milers de manifestants”


Una cinquantena d’organitzacions espanyoles han fet una crida aquest dimarts a participar en la manifestació organitzada per elles mateixes i per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i per diverses entitats catalanes que transcorrerà pel centre de Madrid el pròxim dissabte 16 de març a les 18 h amb el lemes “L’autodeterminació no és un delicte” i “Democràcia és decidir”. No hi haurà polítics a la capçalera. 

Els organitzadors de la marxa donen per fet ja que hi participaran com a mínim “desenes de milers de manifestants” i asseguren que arribaran a Madrid no només els 380 autobusos procedents de Catalunya, sinó també d’altres punts de l’Estat. “Les adhesions segueixen arribant”, ha afirmat la portaveu d’Izquierda Castellana, Elena Martínez, i “sabem que hi haurà un gran suport de la gent que sortirà al carrer” a Madrid que “està al costat de la defensa de les llibertats, dels drets i de la democràcia, que ens afecta a tots”.

A la marxa ja s’hi han afegit col·lectius de tota mena i formacions polítiques, i els organitzadors esperen que també s’hi puguin sumar representants de Podem, malgrat que aquest partit per ara no forma part del llistat d’adhesions. Entre altres que és segur que hi seran, segons els representants de la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimarts a Madrid, hi ha des de Madrilenys pel Dret a Decidir al Moviment Antirepressiu de Madrid, el Moviment Referèndums a la Universitat i mares contra la repressió. 

També formacions com Anticapitalistes, PCE (m-l), JCE (m-l), Izquierda Castellana, Izquierda Republicana, Izquierda Revolucionaria Iniciativa Comunista, Iniciativa Acercar-Convivir, Corriente Revolucionaria, així com sindicats com CGT, i el Sindicat d’Estudiants, entitats com Galegos sobiranistes en Madrid, Euskaldunes en Madrid, la Federación Republicanos, Espacio Republicano a Madrid, Kaos en la Red, Federación Republicanos i Vallekas Decide.

“Hi ha un altre Madrid que no és el de Colón”, ha dit en roda de premsa Jaime Pastor, de Madrilenys pel dret a decidir, que ha destacat que contràriament al que es reflecteix hi ha una part de la societat espanyola que aposta per emprendre “un altre camí” de “solidaritat” i de “convivència” que “no es limita a reconèixer el dret d’autodeterminació del poble català sinó de tots els pobles”.

La portaveu d’Izquierda Castellana, Elena Martínez, ha afirmat que aquesta mobilització “no serà una manifestació més” perquè tindrà “una gran transcendència política i també “un gran suport del poble de Madrid”. Un Madrid que “aposta pel diàleg i la política, i no per les derives autoritàries i la confrontació, i que entén que decidir és una part substancial imprescindible de la democràcia”. 

Jaume Bardolet, membre del secretariat Nacional de l’ANC ha afirmat que la seva entitat està “molt orgullosa” de la feina dels col·lectius espanyols per impulsar la manifestació. “És una manifestació que forma part d’un conjunt d’actes, demostracions, concentracions i manifestacions que han tingut lloc a Catalunya, Europa i els EEUU i que teníem el repte de portar a Madrid”. 

Elena Ortega, de Mares contra la repressió ha fet una crida a la participació “massiva” a la manifestació contra la “deriva autoritària”. Ha denunciat persecució a la dissidència i llistes negres. “En aquest país hi ha dreta fonamentals que no s’estan respectant, com el dret a votar”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats