Prop d’un centenar de treballadors de la Diputació de Lleida van exhibir ahir una pancarta al ple per queixar-se de la “falta de voluntat negociadora” i “manca de diàleg” de la Corporació amb la part social i per exigir la constitució de la comissió de seguiment dels pactes-conveni i formació que s’encarrega d’interpretar els articles i drets dels treballadors de l’ens. La presidenta de la junta de personal, Maria José Ayala, va explicar ahir que des de les eleccions sindicals del maig de l’any passat, aquesta no s’ha constituït i es va queixar que feia sis mesos que no se’ls convocava a una mesa negociadora. “És com si fóssim invisibles i observem una voluntat imposadora i no negociadora per part seva quan nosaltres, en canvi, cedim i volem una entesa”, va afirmar. La negociació es va produir dimarts, i un dels punts que es va tractar en la reunió, i que també ha estat un dels desencadenants de la protesta, va ser el de l’horari d’estiu.
Els treballadors van proposar a la mesa de negociació una jornada laboral de sis hores de juny a setembre, una opció que possibilita el seu conveni, mentre que el govern de la diputació, “amb els ànims de poder arribar a un acord i fer una proposta conjunta”, els va proposar fer dos mesos. Els sindicats van votar en contra en considerar-la “insuficient”, segons van explicar fonts de la Corporació, les quals també van negar la manca de voluntat negociadora i de trobada que denuncia la part social. “Pensem que sí que hem estat negociadors. Hem arribat a acords molt importants com, per exemple, aprovar les bases per poder tirar endavant concursos de trasllat o endegar la promoció interna dels treballadors”, van defensar des de la Diputació.
En relació amb l’altre punt de fricció, el de la constitució de la comissió de seguiment dels pactes-conveni i formació, la Diputació va confirmar que es vol tirar endavant la setmana vinent i van admetre que “no és el moment més adequat” per fer-ho atès que diumenge hi ha eleccions municipals i es produirà durant una interfase de canvis en el govern de la corporació. L’ens va justificar que encara no s’ha constituït la comissió perquè s’han prioritzat altres aspectes.
En paral·lel, el ple de la Diputació, celebrat ahir, va aprovar el Pla econòmic als consells comarcals i al Conselh Generau d’Aran per a la promoció, planificació i estudi de les polítiques d’habitatge per a l’any 2023 que comptarà amb un pressupost de 390.000 euros, a raó de 30.000 euros per consell.
Aquest pla d’estudi pretén posar en valor els consells comarcals, com a administracions ben pròximes a la ciutadania, que són capaces d’incorporar els nivells d’intervenció adequats per establir actuacions de promoció de l’habitatge assequible i social, així com l’establiment de les polítiques públiques per fomentar el repoblament i que tinguin en compte el desenvolupament econòmic, social i urbanístic del territori.
D’altra banda, es va aprovar el conveni de col·laboració entre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida per a la realització d’actuacions per a la creació i posada en marxa del Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya (CIDAF CAT) i del Centre de Serveis per al Desenvolupament Efectiu de la Bioeconomia Circular a Catalunya (BIOHUB CAT).