Lleida
20/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Arrenca la Marató de Donants de Sang per remuntar les reserves després de NadalLa campanya s'allargarà fins el 17 als hospitals i aquest divendres i dissabte també es pot donar a la plaça de Catalunya de Barcelona


La Marató de Donants de Sang ha començat aquest divendres al matí i s'allargarà fins el dia 17 als principals hospitals catalans amb el repte d'arribar a les 10.000 donacions. La campanya del Banc de Sang i Teixits més important de l'any vol remuntar les reserves després de les festes de Nadal, quan les donacions baixen un 25% respecte als altres mesos. Aquest divendres i dissabte, també es podrà donar sang en una gran carpa i dos autobusos a la plaça de Catalunya de Barcelona. "Odio les agulles, però vinc igualment perquè estic conscienciada de la importància que té", diu Paula, de 22 anys, una de les primeres donants d'aquesta marató. A l'altra banda d'aquest gest, hi ha les persones que en algun moment de la vida han necessitat sang, com Pere Puig, trasplantat hepàtic: "Vaig necessitar la sang de quinze persones i gràcies a ells he pogut viure".

"Després de les festes de Nadal, l'estoc de sang disminueix i per això fem aquesta marató, per intentar recuperar els nivells de seguretat que permeten atendre totes les persones que necessiten una transfusió als centres sanitaris", ha afirmat el president del Banc de Sang, Manel Peiró. En aquests moments hi ha sang per als propers sis dies, quan el nivell òptim són deu.

Cada any la marató escull un lloc on ubicar el seu epicentre i, després de la Casa de les Punxes, aquesta vegada ha optat per la cèntrica plaça de Catalunya. La donació d'aquest divendres i dissabte en aquest punt comptarà amb activitats especials, com una classe oberta de swing, el 'Swing&Sang', dissabte al matí. A més, durant la marató s'organitzen una quarantena de campanyes de donació a diferents pobles i ciutats.

Una de les principals novetats d'aquest any del Banc de Sang, que s'ha presentat coincidint amb la marató, és un servei de Whatsapp -que s'ha batejat com a Whatsang- per poder fer consultes. El número és 677071756 i les converses amb el Banc de Sang són individuals, de la mateixa manera que es poden fer comunicacions per correu electrònic o per telèfon.

L'altra novetat de la marató d'aquest any és una cançó que el cantant català de trap Lildami ha compost per posar la banda sonora a la campanya. Lildami -Damià Rodríguez- explica en la cançó l'experiència del seu germà, que va necessitar sang i un trasplantament de moll d'os. En el videoclip, que es va gravar a l'heliport de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, una desena de receptors acompanyen el cantant.

Des del web maratodonants.cat, els donants es poden apuntar per donar sang aquests dies a plaça de Catalunya i als principals hospitals. No és necessari apuntar-se, només és una manera de facilitar la donació i rebre un recordatori el dia abans.

En el tret de sortida de la Marató, aquest divendres al matí, hi han participat la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay, juntament amb representants de la Federació de Donants de Sang de Catalunya, Creu Roja i el Banc de Sang. La Marató és possible gràcies a aquestes entitats i als ajuntaments.

 

"És un acte generós, lliure i molt profitós"

"Sempre animo les amigues a fer el mateix. Si a mi em faltés sang, m'agradaria que la gent en donés", ha explicat una convençuda Paula. La pluja d'aquest divendres al matí ha alentit els primers compassos de la marató, però la centralitat de la plaça de Catalunya ha estat un reclam per a alguns. "Sóc donant recurrent, sabia que hi havia la marató i aquesta vegada m'ho han posat al costat de la feina", ha dit Xavier Puig. Pocs minuts després ha entrat a la carpa Encarnación Martínez, que ha aprofitat que anava a fer unes compres a plaça de Catalunya per preguntar i estrenar-se en la donació de sang.

Alguns receptors de sang voluntaris d'associacions també s'han apropat a la carpa i han coincidit a agrair les donacions. "Donar sang és vital, no podem fabricar-la ara com ara. És un acte generós, voluntari, lliure, molt profitós, no va malament a ningú i no costa diners. I és una manera de contribuir que altres persones visquin", ha afirmat Josep Lluís Gómez, que va rebre dos trasplantaments de fetge per una hepatitis C, de la qual va curar-se.

"Després del trasplantament, m'he intentar implicar en les campanyes de donacions i associacions per retornar a la societat el que m'havia donat", ha destacat Pere Puig. "Jo havia estat donant de sang i ara no puc fer-ho. Amb el trasplantament, una encara és més conscient de la importància que té. Donar sang és donar vida", ha expressat Yolanada Fernández, trasplantada dels dos pulmons per una malaltia genètica.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats