Lleida
20/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Dos fàrmacs per deixar de fumar estan finançats amb l'arribada de 2020Els requisits són tenir motivació expressa de deixar de fumar constatable amb almenys un intent en l'últim any, fumar deu o més cigars a el dia i tenir un alt nivell de dependència.


El Ministeri de Sanitat finançarà per primera vegada ia partir d'aquest dimecres dos fàrmacs per deixar de fumar, la vareniclina (de marca comercial Champix) i bupropion, que poden beneficiar 83.800 persones amb problemes d'addicció a el tabac.

Tots dos fàrmacs s'inclouen a partir de l'1 de gener a la prestació farmacèutica, amb un impacte pressupostari de 7,9 milions d'euros el primer any, segons va assegurar la ministra María Luisa Carcedo.

El tabaquisme és un problema de salut púbica i suposa la principal causa de malaltia i de mort prematura evitable a Espanya (cada any es comptabilitzen una mitjana de 51.870 víctimes).

La titular de Sanitat ha destacat que l'èxit en la cessació tabàquica en persones que ho fan sense ajuda és de el 5% enfront del 30-40% en aquelles que segueixen un tractament farmacològic específic i compten amb suport psicològic.

Segons ha explicat el ministeri en un comunicat, el cost de l'tractament per dia serà d'aproximadament 3,55 euros per persona en el cas de la vareniclina i de 1,03 euros en el cas de bupropion (inclòs l'IVA).

Així, una persona amb una aportació farmacèutica del 40% pagaria 1,42 euros / dia en el cas de la vareniclina i 0,41 euros en el cas del bupropion.

El tractament es prologa durant 12 setmanes i la prescripció s'efectua per un mes, després del qual es valora la seva efectivitat abans d'emetre la següent recepta.

Cada prescripció es realitzarà per un envàs, el que equival a un mes de tractament. Després d'això, el metge, en el marc del seguiment del programa de deshabituació tabàquica, haurà de valorar l'evolució de l'efectivitat de l'tractament amb caràcter previ a l'emissió de la següent recepta.

El tractament complet té una durada d'entre nou i dotze setmanes i la sanitat pública finançarà un intent anual per pacient per deixar de fumar.

Serà en l'Atenció Primària on es defineixi quins professionals mèdics es van a encarregar d'aquesta prestació que es finançarà sota recepta electrònica a pacients que estiguin inclosos en algun programa de suport individual o grupal i compleixin els criteris establerts.

Aquests són: tenir motivació expressa de deixar de fumar constatable amb almenys un intent en l'últim any, fumar deu o més cigars a el dia i tenir un alt nivell de dependència.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats