Lleida
11 / 27° C (sol)
97% 26 km/h


EL CUAP de Prat de la Riba de Lleida obre un servei territorial de consulta sobre ferides complexesEl servei, coordinat per les infermeres Carme Marquilles i Sandra Alexandre, atén, entre d’altres, lesions que no cicatritzen correctament o altes hospitalàries de pacients amb ferides d’alta complexitat


L’atenció primària de Lleida compta a partir d’avui amb un nou servei territorial de consulta de ferides complexes. Inicialment obrirà dos dies per setmana –dimecres i divendres– i estarà ubicat al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Prat de la Riba, liderat per les infermeres Carme Marquilles i Sandra Alexandre.

El nou servei atendrà lesions que no evolucionen cap a la cicatrització en el temps esperat, altes hospitalàries de pacients amb ferides d’alta complexitat i instaurarà la teràpia de la pressió negativa, entre d’altres. La derivació dels pacients la podran fer tots els professionals sanitaris de l’atenció primària de Lleida a través d’una visita virtual sense pacient i, posteriorment, segons valoració, les professionals del servei seran les que citaran els pacients de forma presencial o els atendran al seu domicili o residència, sempre amb programació. 

Aquest matí s’ha celebrat l’acte d’obertura del nou servei, que ha comptat amb la participació, entre altres, de Divina Farreny, gerent de la Regió Sanitària Lleida i Alt Pirineu i Aran del CatSalut, Núria Nadal, directora de l’atenció primària a Lleida, i Montse Farran, adjunta a la direcció de l’atenció primària.

Cada cop són més les persones d’edat avançada amb ferides complexes. Les ferides cròniques redueixen de forma important la qualitat de vida, alhora que suposen un gran desafiament per als professionals de la infermeria. El diagnòstic encertat, el tractament apropiat i les mesures actives per evitar complicacions són factors que tenen un impacte molt important en la qualitat de vida dels pacients i  en el cost de la seva atenció.

Carme Marquilles i Sandra Alexandre disposen del Màster en Gestió Integral i Investigació en Ferides Cròniques de la Universitat de Cantàbria. Són autores de diverses publicacions en revistes, referents de ferides a l’atenció primària a Lleida i docents del Postgrau de Ferides de la Universitat de Lleida (UdL) i de la Universitat TecnoCampus Mataró, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats