Lleida
2 / 12° C (pluja)
97% 26 km/h


El govern espanyol aprova el decret Llei que garanteix “l'atenció sanitària universal”Montón diu que la reforma era “essencial” i que farà que tothom sigui atès “en igualtat de condicions”


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret sobre d’accés universal al sistema de salut. Així ho ha explicat en roda de premsa posterior a la reunió la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón. La norma garanteix el dret a la protecció a la salut i a l'atenció sanitària “en les mateixes condicions a totes les persones que es trobin en l'estat espanyol”. D'aquesta forma, permetrà que rebin atenció també els col·lectius que van quedar exclosos amb la regulació que va impulsar l’executiu de Mariano Rajoy. Així, ara la titularitat del dret a l'assistència es basa “en la condició de ciutadania i el seu reconeixement es deslliga, per tant, de la condició d'assegurat”. D'aquesta manera, l'accés a l'atenció sanitària en condicions “d'equitat i d'universalitat és un dret bàsic de qualsevol”, ha dit Montón.

La ministra també ha destacat que “Espanya gaudeix d'una sanitat pública i de qualitat de la qual sentir-se molt orgullosos”, i ara considera que s'enforteix recuperant el seu caràcter “universal”. “Això implica aconseguir la meta marcada pel ministre Ernest Lluch amb la Llei General de Sanitat de 1986, la norma que va sentar les bases d'un dels pilars de l'estat del benestar”, ha afegit.

Entrant al detall, el decret reconeix com a titulars del dret a la protecció de la salut i l'atenció sanitària a les persones amb nacionalitat espanyola i les persones estrangeres que tinguin residència a Espanya.També a aquelles persones que no tenint la seva residència habitual en territori espanyol tenen reconegut el seu dret a l'assistència sanitària a Espanya per qualsevol altre títol jurídic, “com per exemple són els pensionistes espanyols que no resideixen a Espanya, els treballadors desplaçats o els treballadors transfronterers”. Per la seva part, els col·lectius no registrats ni autoritzats com a residents a Espanya tindran “dret a la protecció de la salut en les mateixes condicions que les persones amb nacionalitat espanyola”.

Per últim, per no “comprometre la sostenibilitat financera del sistema” i evitar “abusos”, Montón ha comentat que l'assistència sanitària a aquests col·lectius serà amb càrrec als fons públics de les administracions competents sempre que no es tingui l'obligació d'acreditar la cobertura de la prestació sanitària per una altra via; quan no es pugui exportar el dret de cobertura sanitària des del seu país d'origen o procedència; i quan no existeixi un tercer obligat al pagament”.

“L'essencial d'aquesta norma”, ha afirmat la ministra, “i el que justifica la urgència d'abordar la universalitat de l'atenció sanitària, és per la millora de la salut individual de les persones excloses i de la salut col·lectiva de tota la població. Una societat justa no deixa a ningú enrere”. Montón també ha dit que amb el decret es “garanteix que totes les persones siguin ateses en igualtat de condicions” i es “corregeix l’exclusió del servei als col·lectius que van quedar fora” amb l’anterior normativa.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats