Lleida
4 - 15° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els centres d'atenció primària de Lleida se sumen a la campanya 'Fem salut, gràcies per no fumar'Una iniciativa emmarcada en el Programa d'Atenció Primària Sense Fum (PAPSF)


La campanya "Fem salut, gràcies per no fumar", que recomana no fumar en els accessos als centres sanitaris, s'ha iniciat durant aquesta setmana a la Regió Sanitària Lleida amb la col·locació d'adhesius a les portes d'accés dels centres d'atenció primària i pintades a les voreres pròximes amb el missatge "Fem salut, gràcies per no fumar". Es tracta d'una iniciativa emmarcada en el Programa d'Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) amb l'objectiu de contribuir a allunyar el fum del tabac de les portes dels centres sanitaris. D’aquesta manera es vol reforçar el paper i el compromís amb el control del tabaquisme que tenen aquests centres sanitaris. Durant el mes d'octubre s'aniran retolant els accessos als CAP i consultoris locals de la Regió Sanitària Lleida, així com de la resta de Catalunya.

A més dels centres de salut, també s'han sumat a la campanya la Regió Sanitària Lleida i l'Agència de Salut Pública, amb la retolació avui de l'accés a l'edifici dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Salut, situat a l'avinguda Alcalde Rovira Roure, 2 de Lleida.

La campanya "Fem salut, gràcies per no fumar" té cinc objectius a assolir: crear un ambient més sa i segur tant per als fumadors com per als no fumadors; potenciar una cultura sanitària lliure de tabac, i reduir la visibilitat de persones fumant: reduir despeses de manteniment i neteja derivades del fum i de la recollida de burilles; evitar la contaminació pel fum ambiental del tabac dins dels edificis pel consum en les zones exteriors; i fer del centre sanitari una organització modèlica en el control del tabaquisme.

Per dur a terme la campanya, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha distribuït un conjunt de materials per a la retolació de les entrades als centres sanitaris (portes d'accés, paviment i escales) amb el missatge "Fem salut, gràcies per no fumar" que s'anirà aplicant de forma progressiva al territori. La campanya va acompanyada de la difusió a les xarxes socials d'imatges i notícies al voltant de la iniciativa amb les etiquetes #gràciespernofumar, #APsensefum i @PAPSF.

El PAPSF és una iniciativa conjunta de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i l’Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya que ha complert aquest any 15 anys impulsant l’ajuda a deixar de fumar des dels centres d’atenció primària i l’acció comunitària a través d’iniciatives com la Setmana sense fum.

La Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac i les seves modificacions prohibeixen fumar a la pràctica totalitat dels espais públics tancats, així com als espais a l’aire lliure situats dins dels recintes dels centres sanitaris i de la majoria dels centres d’ensenyament.

Aquesta normativa ha contribuït molt a protegir a la població dels riscos de l’exposició al fum ambiental del tabac en entorns tancats, a més de normalitzar el fet de gaudir d'un aire sense fum.

El consum de tabac en espais on no està prohibit fa que una part de la població –inclosos grups vulnerables com els infants, les dones embarassades o les persones que pateixen malalties cròniques- segueixi estant exposada al fum ambiental de tabac. Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i diversos ajuntaments de Catalunya impulsen des de fa anys el programa “Entorn sense fum”, una iniciativa que vol sensibilitzar la comunitat per tal que no es fumi als accessos exteriors de les escoles, els equipaments esportius a l’aire lliure i a l’exterior d’altres centres d’atenció al públic.

Xifres de tabaquisme a Lleida

A Lleida, el percentatge de població fumadora ha anat disminuint en els darrers anys i és del 21,3%, situant-se per sota de la mitjana de Catalunya que és del 24%, segons les dades de l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2017.

Aquestes dades són resultat de la coordinació entre els diferents agents implicats en el control del tabaquisme a Lleida i les campanyes de conscienciació com la que es posa en marxa ara a l'exterior dels centres de salut. A més, cal recordar la recent creació de la Xarxa de Prevenció del Tabaquisme de Lleida, impulsada pel Servei de Promoció de l’Agència de Salut Pública de Catalunya dins el marc del Pla de Salut 2016-2020, nascuda amb la voluntat de vigilar el consum de tabac i aplicar polítiques preventives, així com, oferir suport a la dependència generada pel tabac, advertir dels perills del tabac i treballar per augmentar els impostos als productes de tabac i fer que siguin menys assequibles, entre d’altres.

Durant l'acte celebrat avui divendres, 5 d'octubre, al CAP Onze de Setembre, Alícia Perera, coordinadora de tabac d'Atenció Primària de l'Institut Català de Salut (ICS) a Lleida, ha explicat que "es tracta d'una campanya en positiu, fem salut, per buscar tot allò que ens proporcioni una vida més saludable". A més, ha recordat que aquesta iniciativa "està integrada dins d'un protocol i es coordina amb la direcció de cada centre, implicant així a tot l'equip d'atenció primària".

Per la seva part, Marisa Regany, cap d'àrea d'infermeria i continuïtat assistencial de la Direcció d’Atenció Primària de l’ICS a Lleida, ha destacat amb aquesta campanya "no pretenem posar límits als fumadors sinó ajudar-los, animar-los a que prenguin la decisió de deixar de fumar i ajudar-los en aquest procés". "Els professionals de la salut tenim la responsabilitat de tenir un paper saludable i modèlic", ha afegit Regany.

En la seva intervenció, Anna Miranda, responsable de tabaquisme de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida, ha recordat que "aquesta campanya se suma a les iniciatives que es duen a terme des de fa anys a la Regió Sanitària Lleida, reforçades amb la recent creació de la Xarxa de Prevenció del Tabaquisme de Lleida, per disminuir el nombre de fumadors".

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats