Lleida
17/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els gossos d'assistència podran pujar a les ambulàncies per acompanyar els pacients a l'hospitalA Lleida només hi ha actualment un gos pigall, dels 189 que hi ha al conjunt de Catalunya


Els gossos d'assistència, com per exemple els pigall, que guien persones cegues o amb discapacitat visual greu, podran pujar a partir d'ara a les ambulàncies per acompanyar els pacients a l'hospital, tant en el transport sanitari urgent com en el que no ho és. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha incorporat un mecanisme de retenció per a aquests animals i es converteix així en el primer a l'Estat que ofereix aquesta possibilitat. A més, no es té constància d'aquesta iniciativa en cap altre país d'Europa. La col·laboració de l'ONCE Catalunya ha estat clau per crear el protocol d'actuació, gràcies al treball de camp amb gossos guia dins l'ambulància.

Hi ha cinc tipus de gossos d'assistència, ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física, o que pateixen trastorns de l'espectre autista, diabetis i epilèpsia, entre d'altres. Són el gos guia o gos pigall, ensinistrat per guiar una persona cega o amb discapacitat visual greu de manera que es converteix en els ulls de qui no pot veure perquè es pugui moure amb independència i seguretat; el gos de servei, que ajuda persones amb alguna discapacitat física en el dia a dia; el gos de senyalització de sons, que avisa les persones amb discapacitat auditiva de diferents sorolls i els n'indica la font de procedència; el gos d'avís, que alerta davant senyals per epilèpsia, diabetis o qualsevol de les malalties per les quals ha estat entrenat i el gos per a persones amb trastorns de l'espectre autista, que té cura de la integritat física de la persona, la guia i controla les situacions d'emergència que puguin esdevenir.

Tots aquests tipus de gossos d'assistència, degudament acreditats i identificats amb una placa, ja poden accedir a partir d'ara a totes les ambulàncies del SEM. Es tracta d'una iniciativa pionera per oferir un tractament integral als pacients amb alguna diversitat funcional en el terreny de les emergències mèdiques. Amb aquest projecte el SEM vol vetllar pel benestar dels pacients amb alguna discapacitat perquè no s'hagin de separar del gos d'assistència, que els guia en la seva vida diària, quan siguin atesos pels professionals sanitaris en el trasllat a l'hospital. El SEM i l'ONCE Catalunya han elaborat un protocol d'actuació, després de fer el treball de camp amb gossos guia dins l'ambulància i fixar la col·locació i mesures de seguretat pels animals.

El gos d'assistència podrà viatjar a l'interior de la cabina assistencial de l'ambulància, sempre que l'estat del pacient ho permeti. Aquesta cabina compta amb un sistema de subjecció que enganxa l'arnès del gos al mecanisme de retenció. És un sistema senzill el que s'ha ideat. El gos també podrà anar a la cabina de conducció si així es valora més oportú, igual que passarà si el trasllat es decideix fer en un Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR) del SEM, que no disposa d'espai per a la llitera.

El gos anirà a la cabina de conducció gràcies a un mecanisme de retenció connectat a l'ancoratge del cinturó de seguretat. Anirà assegut a terra, sobre un llençol de paper com a mesura d'higiene, i no podrà pujar al seient per tal d'assegurar-ne la seguretat durant el trasllat. El sistema de retenció reduirà la mobilitat del gos, en garantirà la seguretat en cas de col·lisió del vehicle, de frenada brusca o altres maniobres imprevistes, i també evitarà interferències en el conductor.

Durant el trasllat del pacient amb el gos d'assistència, l'ambulància informarà a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM, que alertarà el servei de seguretat de l'hospital. Un cop allà, aquest servei es farà càrrec del control i la custòdia del gos fins que es pugui retrobar amb el pacient. Els gossos d'assistència no poden accedir en els espais que hagin d'estar esterilitzats, com els quiròfans.

 

"Un petit gran projecte"

En la presentació de la iniciativa, aquest dilluns, el gerent del SEM, Antoni Encinas, ha recalcat que aquest és "un petit gran projecte". "Petit perquè tècnicament i econòmicament no ha estat difícil de trobar una solució, però és gran perquè va néixer de la demanda d'un ciutadà que va preguntar si podia pujar el gos a l'ambulància i, quan ho vam analitzar, vam veure que no hi havia cap motiu per dir-li que no. I també és gran perquè no surt del despatx de l'alta direcció, sinó que van ser els tècnics que van fer-se seva la demanda i han establert pràcticament tot el procediment", ha afirmat el gerent del SEM. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que és un "pas més en la sensibilització respecte als pacients que tenen alguna discapacitat" i que respon a la visió de "trencar obstacles".

La cap dels serveis socials de l'ONCE Catalunya, Dolors Luna, ha aplaudit la iniciativa ja que dona un "exemple clar" que els gossos d'assistència poden accedir a pràcticament tots els espais. Luna ha destacat que, tot i que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic, de vegades es troben amb problemes o reticències "per manca d'informació o empatia". A Catalunya hi ha actualment 189 gossos pigall en actiu: 156 a Barcelona, 18 a Tarragona, 14 a Girona i 1 a Lleida. Les races de gos pigall més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats