Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els hàbits saludables podrien reduir un 90% els casos d’ictusMés de set milions de persones pateixen una malaltia neurològica a Espanya


Des de fa més d’una dècada, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) impulsa la celebració de la Setmana del Cervell per conscienciar de la importància dels hàbits que fomentin la prevenció activa del cervell i les malalties neurològiques, que afecten un 16% de la població espanyola. I és que les malalties neurològiques afecten a més de 7 milions de persones a Espanya i algunes d’elles, com la migranya, l’ictus, l’Alzheimer o el Parkinson, figuren a més entre les malalties amb major prevalença entre la població, sent la causa de més del 50% dels casos de dependència per trastorns crònics. Així mateix, i a causa del progressiu envelliment de la població, s’estima que en els pròxims anys la seva prevalença sigui encara major: moltes d’elles es podrien fins i tot duplicar o triplicar en els pròxims vint anys.

“El cervell és un dels òrgans més importants del nostre cos, però a diferència del que ocorre amb altres òrgans, no sol enviar senyals d’avís que alguna cosa no funciona bé fins que el mal és important. Per això és molt necessari cuidar-lo de manera contínua. No obstant això, i encara que tenim molt interioritzats uns certs hàbits que ens permeten cuidar altres parts del nostre cos, no ocorre el mateix amb el nostre cervell”, assenyala el Dr. Jesús Porta-Etessam, Vicepresident de la SEN. “La Setmana del Cervell, que se celebra del 13 al 18 d’octubre, sorgeix no sols per a donar a conèixer les principals malalties neurològiques, sinó també per a fomentar pràctiques que ajudin a prevenir-les i permetin el correcte funcionament d’aquest òrgan”. En els últims anys, són molts els estudis que assenyalen que portar hàbits de vida saludables podria ajudar a reduir considerablement el nombre de persones afectades per una malaltia neurològica. En el cas dels ictus, que és la segona causa de mort (la primera en dones) a Espanya, gairebé el 90% dels casos es podrien prevenir amb un adequat control dels factors de risc i el tractament d’aquests. O, en el cas de l’Alzheimer, que és la primera causa de discapacitat a Espanya, es calcula que la posada en pràctica d’hàbits de vida saludables podria reduir fins a un 40% el risc de desenvolupar aquesta malaltia.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats