Lleida
5/16° C (pluja)
97% 26 km/h


Espanya, lliure del coronavirus després de l'alta dels 2 únics casos registratsEl bot causa ja 1.426 morts a Hubei, epicentre de l'epidèmia


Espanya ha quedat lliure de casos del coronavirus de Wuhan una vegada que avui han estat donat d'altes els dos únics malalts registrats en el territori nacional, un alemany ingressat a la Gomera i un britànic a Palma de Mallorca, tots dos contagiats fora.

El ciutadà alemany que va estar ingressat en aïllament a l'Hospital de la Gomera ha estat donat d'alta aquest divendres, igual que el pacient que estava ingressat a Mallorca, un britànic resident a l'illa.

La Conselleria de Sanitat de Govern de Canàries ha informat en un comunicat que el pacient donat d'alta "pot ia desenvolupar amb absoluta normalitat les activitats que desitgi, ja que no són necessàries mesures de restricció de cap tipus, segons estableix el protocol".

El ciutadà alemany va viatjar a la Gomera des d'Alemanya el 28 de gener, i a l'endemà les autoritats sanitàries espanyoles van rebre un avís dels seus col·legues alemanys en el qual indicaven que abans de la seva partida havia estat en contacte amb un amic que al seu torn havia donat positiu en coronavirus.

Va ser localitzat i aïllat a l'Hospital de la Gomera, on es va confirmar el seu contagi, tot i que amb símptomes lleus que van desaparèixer aviat, i finalment aquest dijous va donar negatiu en un nou test que ha estat confirmat aquest divendres.

El pacient es va contagiar al seu país després d'haver estat en contacte amb un altre malalt i a què després es va localitzar de vacances, al costat de cinc amics, a l'illa de la Gomera el passat 29 de gener.

Els altres companys d'aquest ciutadà, que van viatjar amb ell des d'Alemanya i que han donat negatiu en totes les proves, finalitzaran aquest dissabte el seu període de quarantena, aïllament que han passat a l'allotjament de la localitat d'Hermigua que havien reservat per a la seva estada a l'illa.

D'altra banda, les mostres de l'home ingressat a l'Hospital Universitari Son Espases, a Palma, han donat negatiu per coronavirus (COVID-19) per segona vegada, de manera que ha estat donat d'alta a l'estar lliure de càrrega viral.

Aquestes eren les quartes mostres preses a l'pacient i havien estat enviades a analitzar a el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III, ha detallat la Conselleria de Salut i Consum en un comunicat.

Aquesta tarda, atès que s'han produït dos resultats negatius consecutius, tal com indiquen els protocols i d'acord amb els criteris dels professionals, el pacient ha rebut l'alta.

El pacient, un britànic resident a Mallorca que va ingressar després d'informar que havia estat en contacte a França amb una persona que havia donat positiu en coronavirus i havia tingut símptomes durant un dia, va ser aïllat a l'hospital des de divendres passat i no va registrar cap símptoma.

El coronavirus causa ja 1.426 morts a Hubei, epicentre del brot

Les morts pel coronavirus a la província de Hubei, focus de l'epidèmia que té en escac a la Xina, van augmentar en les últimes 24 hores a 116 fins a arribar a les 1.426 persones mortes allà, ha informat la Comissió Provincial de Salut d'aquesta regió centreoriental de país.

A Hubei, epicentre del brot, es van comptabilitzar més 4.823 nous casos, el que eleva a 51.986 el nombre de casos detectats fins ara en aquesta província.

La xifra de nous morts a Hubei pel COVID-19 -nou nom oficial de la malaltia- oferta avui és menor que la del dia anterior: ahir, dijous, els nous casos confirmats per la comissió provincial d'Hubei van ser 14.840, mentre que el nombre de morts es va incrementar en 242.

Les autoritats xineses van informar dijous d'un canvi en els criteris de diagnòstic per confirmar els casos, el que va disparar el balanç d'afectats pel coronavirus a tota la Xina, amb més de 15.000 nous infectats i 254 morts en un sol dia, segons les dades oficials.

Fins ara els pacients es confirmaven per mitjà d'uns tests realitzats amb uns equips que escassegen a la província, i ara els metges tenen més atribucions per poder confirmar un cas.

Tot i que les autoritats provincials no han proporcionat molts més detalls sobre els últims criteris per comptabilitzar els malalts, les noves mesures permetran "als pacients rebre un tractament a temps", ha indicat en un comunicat la Comissió Provincial de Salut.

La setmana passada les autoritats sanitàries de Hubei havien anunciat que començarien a reconèixer els resultats de tomografies computeritzades per confirmar les infeccions, el que permetria als hospitals aïllar més ràpidament als pacients.

Mentrestant, la Comissió Nacional de Salut encara no ha comunicat les dades diàries per a tota la Xina. Les últimes dades facilitades dijous a nivell nacional van situar el nombre de morts a tot el país en 1.367 i el de contagiats a 59.805.

La Comissió Nacional de Sanitat ha informat avui que, fins a aquesta mitjanit hora local (16.00 GMT de dimecres), s'havien registrat 8.030 casos greus a tot el país, mentre que 5.911 persones havien estat donades d'alta després de superar la malaltia.

Segons les dades oficials, s'ha realitzat seguiment mèdic a més de 471.000 persones que havien estat en contacte proper amb els infectats, de les quals un 38% segueixen en observació.

Fins ara, tots els decessos almenys dos -en Filipines i Hong Kong- s'han produït a la Xina continental i, encara que una trentena de països compten amb casos diagnosticats de pneumònia de Wuhan o COVID-19, la Xina acapara al voltant de l'99% dels infectats.

Els símptomes de el nou coronavirus són en molts casos semblants als d'un refredat, però poden estarr acompanyats de febre i fatiga, tos seca i dispnea (dificultat per respirar).

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats