Lleida
1 / 10° C (boira)
97% 26 km/h


Identifiquen el procés que deteriora les cèl·lules del cor i augmenta el risc d'insuficiència cardíacaInvestigadors de Vall d'Hebron descobreixen l'''atac químic'' que danya la part de la cèl·lula del cor que hi aporta energia


Un grup d'investigadors de Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha descobert el mecanisme que provoca l'envelliment del cor. En un estudi amb mostres de cor de pacients hospitalitzats a Vall d'Hebron, de diferents edats, mostres de ratolí fisiològicament vells i models cel·lulars in vitro, han identificat que les cèl·lules musculars del cor pateixen un ''atac químic'' a causa d'un major alliberament de calci que deteriora el funcionament d'aquestes cèl·lules. Amb aquesta acumulació de calci, aquestes cèl·lules perden la capacitat respiratòria necessària per generar energia de manera eficient i per tant, el cor resulta més vulnerable per patir insuficiència cardíaca.

Segons ha explicat Marisol Ruiz-Meana, responsable de l'estudi, és la primera vegada que s'identifica l'envelliment del cor en aquests termes, i no per canvis oxidatius, i per això considera que s'obre la porta a desenvolupar ''fàrmacs o estratègies'' que permeti ''prevenir el dany glicatiu''. Per Ruiz-Meana, en aquests moments s'ha de començar a investigar quina direcció ha de seguir aquesta prevenció, ja sigui per disminuir els processos que causen aquesta acumulació de calci o per contra, estimular el mecanisme endogen de ''destoxicació''. Per Ruiz-Meana, aquesta és la part ''més complexa'' dels estudis, la de traslladar-ho a la pràctica clínica, però destaca la importància de conèixer aquest mecanisme per poder començar a treballar una aplicació o ''diana terapèutica''.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats