Lleida
9-25° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La contaminació i el fum de la cuina, riscs per a la malaltia pulmonar obstructiva crònicaUn estudi d'investigadors lleidatans conclou que hi ha una proporció de no fumadors entre els pacients d'aquesta afectació respiratòria.


Un estudi portat a terme per metges de família, epidemiòlegs i pneumòlegs de l'Institut Català de la Salut (ICS) i del Departament de Salut a Lleida, conclou que existeix una alta proporció de no fumadors entre els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Aquesta mateixa recerca indica que les dones de major edat, amb menor formació acadèmica i amb una gravetat menor de la malaltia serien les que tindrien més risc de desenvolupar-la sense haver fumat mai per exposició a factors com la contaminació interior o el fum de les cuines privades. La identificació d'aquestes persones facilitaria la implementació de mesures per evitar la seva progressió

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és una malaltia amb una elevada mortalitat en l'àmbit mundial. Actualment representa la quarta causa de mort i s'estima que l'any 2020 ocuparà el tercer lloc. La MPOC s'associa al tabaquisme en la majoria dels casos, però existeixen estudis que conclouen que una proporció considerable de persones afectades no té relació amb el tabaquisme, especialment entre les dones.

Precisament aquest estudi lleidatà, publicat a la revista 'Atención Primaria', ha estudiat els diferents factors de risc que s'associen a la malaltia en aquells pacients que mai han fumat. L'estudi, supervisat pel cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Pere Godoy, ha inclòs 512 pacients amb una malaltia pulmonar obstructiva crònica de l'Àrea Bàsica de Salut Pla d'Urgell, dels quals 33,2% mai havien fumat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats