Lleida
3 / 11° C (pluja)
97% 26 km/h


La Fundació Ferreruela Sanfeliu participa en la campanya de cataractes al SenegalHi participaran tres tècnics formats gràcies a la beca Andrea Sanfeliu.


El Consell Departamental de Vélingara de la Regió de Kolda (Senegal) ha convidat per 4t any consecutiu a la Fundació Ferreruela Sanfeliu per participar en la campanya anual de cirurgia de la cataracta que tindrà lloc els pròxims divendres 20 i dissabte 21 d’abril.

En aquesta campanya participaran Elimane Faye, Matar Ndiaye i Mamadou Niang; els tres tècnics operadors de cataractes (TSO) formats gràcies a la Beca “Andrea Sanfeliu”. Una beca que contribueix a capacitar a personal sanitari local en operadors de cirurgia de cataractes. Els candidats a la beca “Andrea Sanfeliu” són seleccionats en base al les seves qualitats professionals i humanes d’excel•lència, i el seu compromís de contribuir a una salut pública ocular de qualitat al seu país.

L’objectiu de la campanya, més enllà de l’atenció directa als pacients afectats, és informar a la població de l’existència del servei permanent de salut ocular a la regió, establerts gràcies a la tasca de la FFS, i sensibilitzar sobre la importància de la salut ocular, fent incís en el fet que la cataracta, que representa la primera causa de ceguesa en els països en vies de desenvolupament, és una malaltia curable.

Només a la Regió de Kolda, es calcula que hi ha més de 40.000 deficients visuals i més de 13.000 afectats de ceguera a causa d’afeccions curables o evitables com la cataracta o el glaucoma. Segons dades del l’Organització Mundial de la Salut, un 80% d’aquests casos podrien recuperar la visió si fossin tractats.

Ja fa més de 10 anys que la FFS treballa en aquesta regió per a la normalització dels serveis oftalmològics. Aquesta campanya és un reflex de com el traspàs de competències a les autoritats locals és el camí cap a la cooperació sostenible. L’equip de la FFS es trasllada doncs a la regió dins del projecte de seguiment i supervisió dels serveis de salut ocular que han estat implantats al llarg d’aquests 10 anys de treball coordinat. La FFS inicialment va equipar a l’Hospital de Vélingara amb un quiròfan i una consulta oftalmològica i va formar un tècnic superior en oftalmologia operador de cataractes.

Actualment aquesta infraestructura oftalmològica ofereix servei a més de 200.000 persones que viuen al Departament de Vélingara. Amb aquestes campanyes la FFS segueix mantenint relacions institucionals i mèdiques a la regió de Kolda, el que permet detectar possibles necessitats i valorar futures actuacions de suport.

És important remarcar que la ceguesa es considera al Senegal com un greu problema socioeconòmic, ja que per cada persona amb una afecció visual greu que no pot incorporar-se al mercat laboral es calcula que almenys tres membres de la família queden així mateix condicionats. És per això que les autoritats locals valoren aquest tipus d’iniciatives com una oportunitat per activar la mobilització de les entitats polítiques, administratives i sanitàries del país, així com per poder donar visibilitat a escala institucional de la importància de la salut ocular no només com a garantia de qualitat de vida sinó també com a estratègia per al bon funcionament de l’economia local.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats