Lleida
19/28° C (pluja)
97% 26 km/h


La immunoteràpia, el tractament que potencia les defenses del cos enfront de les cèl·lules tumoralsL’oncòleg de l’Arnau de Vilanova, Juan Felipe Córdoba, explica com ajudar al sistema immunològic en la lluita contra el càncer


El primer implicat en la lluita contra el càncer és el sistema immunològic, ja que és l’encarregat de defensar a l’organisme per vèncer els tumors. Fa menys de dos, les investigacions va identificar unes proteïnes implicades en el control de les reaccions immunitàries i, a través d’assaigs clínics pioners i els nous tractaments d’immunoteràpia, s’han aconseguit resultats molt satisfactoris amb molts tipus de tumors. L’oncòleg responsable de tumors toràcics de l’Arnau de Vilanova de Lleida, Juan Felipe Córdoba, ens explica que “la immunoteràpia consisteix en manipular el sistema immunològic del pacient perquè el propi cos elimini les cèl·lules tumorals”. Així doncs, hi ha un tipus de cèl·lules immunitàries que lluiten contra els tumors de forma específica, que s’anomenen limfòcits T. Aquestes cèl·lules son tractades amb tècniques d’enginyeria genètica perquè tinguin la capacitat de reconèixer al tumor i activar-se per eliminar-lo. 

L’oncòleg de l’HUAV ens explica que “els pacients han de prendre una infusió de forma intravenosa, com si es tractés d’un sèrum, que porta un anticossos que eviten la unió entre les cèl·lules de defensa i les canceroses bloquejant uns receptors concrets” i afegeix que “cada  vegada són més els casos d’èxit entre els pacients que es sotmeten a la immunoteràpia”.

Aquesta prova es realitza durant un any, seguint un cicle periòdic de 2 a 3 setmanes i, segons explica Córdoba, hi ha dos indicacions per les quals un pacient pot ser derivat a un tractament d’aquest tipus: quan el tumor es troba en estat de metàstasi o bé quan el volum del tumor el fa impossible d’operar. De fet, en estats molt avançats de la malaltia i sense opcions terapèutiques s’ha aconseguir resposta d’èxit en més del 80% en pacients i una supervivència de llarga durada amb probables recuperacions.

Uns 150 pacients oncològics de pulmó a l’any han d’anar a Barcelona a fer el PET-TAC

Juan Felipe Córdoba ens explica també una prova que permet diagnosticar i avaluar l’efectivitat dels tractaments i l’evolució dels pacients: el tomògraf PET-TAC. Aquesta prova radiològica funciona com un escàner que permet veure la imatge del tumor i mesurar-ne l’activitat metabòlica. A Catalunya es pot realitzar la prova del PET-TAC únicament a set centres: a l’hospital Sant Joan a Reus i, a Barcelona, al Clínic, a la Santa Creu, al Sant Pau, al de Bellvitge, al Parc Taulí i a la Vall d’Hebron. Segons fonts del Departament de Salut, el cost d’aquesta prova, oscil·la entre els 400 i els 2.244 euros, depenent del procediment a seguir i la part del cos sobre la que es treballi. No obstant a Lleida no es realitza el PET-TAC, des de l’Arnau de Vilanova treballen amb un protocol d’actuació conjunta en les àrees d’oncologia amb l’hospital de la Vall d’Hebron. Aquest protocol permet que ambdues institucions comparteixin i complementin els diagnòstics i tractaments dels pacients amb càncer. “Anualment, 150 dels meus pacients amb càncer de pulmó, han d’anar a Barcelona a realitzar el PET-TAC” finalitza Córdoba. 

 

 

Foto: HUAV

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats