Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La mortalitat per infart de miocardi es duplica durant la pandèmiaCau també el nombre de pacients amb sospita d’infart i el temps fins que hi ha una assistència mèdica


La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) acaba de publicar un estudi que mostra un augment significatiu de la mortalitat en pacients amb infart de miocardi durant els mesos de la pandèmia per Covid-19. Gràcies al treball, es va detectar una reducció en el tractament de l’infart del 40% en la primera setmana de la pandèmia, respecte a la setmana prèvia a l’inici de la crisi sanitària (del 24 de febrer a l’1 de març).

Els experts assenyalen que la por a un possible contagi en acudir a l’hospital durant el període àlgid de l’expansió del virus és el que explicaria aquest descens. El “nou registre” compara els procediments, resultats hospitalaris i característiques dels pacients. Per això, han comptat amb la col·laboració de 75 hospitals espanyols.

L’estudi divideix als pacients en dos grups, segons se’ls hauria tractat abans o després de la pandèmia. En el primer es van incloure a persones tractades des de l’1 d’abril al 30 d’abril de 2019. El segon, als pacients atesos entre el 16 de març i el 14 d’abril de 2020. El doctor Oriol Rodríguez Leor, cardiòleg de la Unitat d’Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista i primer signant de l’estudi, afirma que la Covid-19 ha tingut un impacte molt gran sobre la mortalitat aguda per infart. “La mortalitat hospitalària per aquesta causa pràcticament s’ha doblegat durant la pandèmia enfront del període previ”, sentència.

Aquest treball també assenyala un augment del temps d’isquèmia, és a dir, els minuts que transcorren des que s’inicien els símptomes fins a la primera assistència mèdica. Abans de la Covid-19 aquest temps era de 200 minuts i durant la crisi sanitària va augmentar fins als 233. “El temps d’evolució l’infart determina el pronòstic tant en termes de mortalitat aguda i a llarg termini com en termes de desenvolupament d’altres complicacions”, indica Rodríguez Leor.

L’estudi de la SEC també reflecteix una disminució del nombre de pacients amb sospita d’infart. No obstant això, aquests paràmetres són més moderats que els resultats objectivats en l’inici del registre durant les primeres setmanes de la pandèmia.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats