Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h


''La nova normalitat ens ha provocat un xoc emocional''El psicòleg sanitari Robert Cotonat serà col·laborador de LA MAÑANA a l'espai Salut per a tothom, que també replanteja el seu format


El psicòleg sanitari Robert Cotonat s’incorpora dimecres que ve com a col·laborador de LA MAÑANA i oferirà setmanalment articles sobre salut mental a l’espai temàtic Salut per a tothom, que també replanteja el seu format i esdevindrà més interactiu amb els lectors. Graduat en psicologia per la UdL i amb diverses especialitzacions, Cotonat oferirà cada setmana consells pràctics sobre salut mental i comentarà l’actualitat des del punt de vista de la psicologia. A partir d'avui, podeu fer arribar les vostres consultes sobre salut mental a salutperatothom@lamanyana.es i Cotonat les abordarà en els seus articles.

 

P: En què consisteix la tasca del psicòleg sanitari i per què vas escollir aquesta especialitat?

R: La meva passió és la psicologia, la comprensió, l’estudi i el tractament de les diverses situacions per les quals passen les persones. Per aquesta raó vaig graduar-me en psicologia a Lleida i, després, em vaig especialitzar com a psicòleg general sanitari, i també en teràpies de tercera generació a Barcelona. Allà també vaig iniciar la meva experiència laboral com a psicòleg sanitari, fins que l’any passat em vaig traslladar al Perú. L’especialitat en psicologia sanitària, que és la que fa referència a l’aplicació pràctica en l’àmbit de la salut, em va permetre treballar a través de la gestió emocional i de la teràpia, i també fer seguiment als pacients, sessions grupals i teràpia de parelles, entre altres.

 

P: Per què et vas decidir a emprendre aquesta nova experiència al Perú?

R: Vaig marxar a Lima per amor i també per créixer professionalment, i una vegada allà, vaig ampliar la meva experiència en l’àmbit sanitari. La meva intenció era fer un recorregut per l’Amèrica Llatina: vam estar al Perú, després a Bolívia i, finalment, la crisi del coronavirus va obligar-nos a tornar quan ens trobàvem al Brasil, amb la intenció de seguir viatjant fins a arribar a Colòmbia. En aquell moment estàvem realitzant un voluntariat, però vam haver de canviar els nostres plans i tornar a Lleida abans d’hora.

 

P: Al mateix temps, durant la teva estada a l’Amèrica Llatina, també vas encetar un nou projecte professional.

R: Psicologia Buenamente és una iniciativa que va néixer com un compte d’Instagram que utilitzava per fer divulgació sobre psicologia. Amb els mesos va anar creixent i es va convertir en un portal web de difusió i ajuda psicològica en què comparteixo articles i continguts audiovisuals.

 

P: Aquesta aposta pel digital també t’haurà permès seguir treballant tot i les restriccions per la Covid-19.

R: Exacte, el portal m’ha permès seguir treballant mentre viatjava i també durant la crisi, i ara ofereixo sessions per videotrucada. A més, també continuo preparant materials didàctics per al meu canal de YouTube.

 

P: Què és el que hi podrem trobar als teus articles setmanals al Salut per a tothom?

R: La meva intenció és fer divulgació i apropar la psicologia als lectors sense perdre rigor, i també donar-los pautes i recomanacions que els puguin ajudar en la seva vida diària. Tractarem alguns dels trastorns psicològics més freqüents, com són les depressions, i també abordarem la manera d’afrontar el desconfinament en un moment en què la nova normalitat ens ha provocat un xoc emocional: tot i que sentim que el pitjor de la Covid ja ha passat i que hem de perdre la por, ens hem d’enfrontar a una realitat que no és la mateixa que vam deixar, i això té conseqüències a escala psicològica.

 

P: Creus que, en l’actualitat, hi continua havent persones que mostren reticències a l’hora d’acudir al psicòleg?

R: Hi ha persones que, malauradament, relacionen la feina del psicòleg únicament amb el tractament d’algunes patologies greus com l’esquizofrènia o els trastorns psicòtics, i neguen així la necessitat d’acudir-hi. Anar al psicòleg és recomanable i favorable per a tothom. No obstant això, també cal tenir en compte que un afany massa exagerat de buscar la felicitat ens pot arribar a crear una certa dependència de les teràpies, així que cal potenciar també l’empoderament de cada persona de forma individual.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats