Lleida
16 / 36° C (sol)
97% 26 km/h


La taxa de mortalitat a Urgències de l'hospital Arnau es va situar l'any 2018 entre dos i tres persones cada diaUn 44% de les urgències que atén el servei d'Urgències es podrien resoldre als centres d’atenció primària


Un 44% de les urgències que aten l’hospital Arnau de Vilanova es podrien resoldre en altres nivells assistencials, com ara els centres d’atenció primària (CAP) o els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP). Un fet que ajudaria a disminuir la sobreutilització i a “humanitzar” aquest servei, segons va explicar ahir el president de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SoCMUE), Oscar Miró, en el marc del XXVI Congrés Nacional Català d’Urgències i Emergències que se celebra a la Llotja de Lleida. L’Arnau va atendre durant el 2018 al voltant d’unes 94.000 urgències i s’estima que en aquest servei cada dia dos o tres persones moren.

La humanització de les urgències “és un intent que tenim permanent i probablement és un deure que ens queda a fer”, però en determinades èpoques de l’any o certes hores del dia la sobreocupació del servei fa que aquest “pateixi” i “pot resultar difícil complir” amb la “màxima de qualitat” de reservar “la intimitat del pacient o fer que tingui la família a prop”, va explicar Miró.

Un dels aspectes que va destacar el president de la SoCMUE és la tendència dels malalts que “venen a passar les últimes hores  de la seva vida al servei d’urgències”. “Certament la majoria de malalts que moren a urgències són morts esperades, però si que és veritat que per la situació i per l’entorn que tenim no és el que desitjaríem ni els professionals ni els familiars”, va explicar Miró, que va afegir que cada dia entre dos i tres persones es moren a urgències.

Per aquest motiu, creu que “aquestes persones en les seves últimes hores estarien millor acollides en una sala d’hospitalització convencional”, perquè urgències hauria de ser “l’últim lloc on això esdevingués”.

D’altra banda, el president del Comitè Científic Local, Oriol Yuguero, va destacar que l’hospital Arnau de Vilanova aten més de 90.000 persones a l’any i que un 90% dels pacients valoren positivament el servei rebut, un aspecte que normalment passa desapercebut per les crítiques. No obstant això, Yuguero va remarcar que durant el 2018 es van atendre 94.000 urgències i hi ha una tendència ascendent, “i més tenint en compte que l’àrea d’influència de Lleida és de 300.000 persones.

Des del Congrés Nacional Català d’Urgències i Emergències també fan una crida a reconèixer el servei d’urgències i emergències com una especialitat en medicina. Segons va explicar Miró, el la majoria de països europeus es necessita una formació reglada i específica, però no passa el mateix a Espanya, cosa que permetria “millorar la qualitat en els nostres serveis.

El congrés segueix avui a la Llotja amb la participació de pacients que han estat atesos als serveis d’urgències. Un fet que permetrà conèixer l’experiència que van tenir aquests pacients.

dia de l’activitat física

Demà se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física i per aquest motiu els equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida i el Pirineu han organitzat diferents activitats per promoure l’exercici físic entre la ciutadania.

A Lleida ciutat han organitzat activitats al CAP Cappont, al CAP Primer de Maig, al CAP Balàfia-Pardinyes-Secà de Sant Pere i al CAP Onze de Setembre. També n’hi ha de programades a Mollerussa i Cervera, entre altres.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats